zde muže být i vaše reklama

Navigace
GDPR
Konzultační dny
Daňové povinnosti
Společná zemědělská politika 2014 - 2020
AKTUÁLNĚ
Informační magazíny
Akce a semináře
Prezentace ze seminářů
Archiv prezentací
ZEMĚDĚLSTVÍ
CENY KOMODIT
DOTACE PRO ZEMĚDĚLCE
LESNICTVÍ a MYSLIVOST
REGIONÁLNÍ POTRAVINA
Video o vítězích v Regionální potravině
ARCHIV Regionální potraviny
Farmářské trhy
POTRAVINÁŘSTVÍ
Bezpečnost potravin
Podniky, trhy
Odkazy
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
OBCE A VENKOV
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ZÁKONY A VYHLÁŠKY
PORADENSTVÍ
Zemědělský výzkum
Transfér poznatků vědy a výzkumu do praxe
Školství
Agroturistika
Žně, dožínky
Počasí
Nabídka služeb a inzerce
O nás
Odkazy
Další profesní vzdělávání pracovníků v zemědělství
KONTAKT
Přihláška členství v KIS
ARCHIV
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel



Zajištění hygieny v potravinářských provozech
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 81812 ; Vydáno : 20.6. 2008 ; Autor : Ing. Michal Bratršovský ; Zdroj : KIS Vysočina
kritéria a právní hlediska k řešení hygieny potravinářských výrob
fiogf49gjkf0d
Díky optimálně konstruovaným strojním zařízením, které jsou využívány v potravinářství se snižuje množství možných rizik během výroby.
U výrobců, kteří vyrábějí potraviny s vysokým obsahem bílkovin a tuků, což se týká zejména masa a masných výrobků, ryb a sýrů, je kladen zvláštní důraz na hygienu během jejich výroby.
V tomto případě je požadován nejvyšší hygienický standard u veškerých kroků, které probíhají od zpracování surovin až po balení výše uvedených potravin. Nové technologické úpravy jsou důkladně kontrolovány tak, aby bylo docíleno snížení provozních nákladů a výsledných cen.
V Evropě a ve Spojených státech amerických má zásadní prioritu zabezpečení požadavků na hygienu, které jsou žádány ve stále větším měřítku. Z uvedených skutečností vyplývá, že je kladen velký důraz na výrobu hygienicky dokonalých potravin. Tyto požadavky jsou uskutečňovány prostřednictvím legislativy, jejich vykonávání je důrazně vyžadováno.
Zákony, které se týkají odpovědnosti za vady výrobků v Evropě a ve Spojených státech amerických nutí výrobce vzít na sebe stále rostoucí odpovědnost. Výrobce musí zajistit dokonalou kvalitu zpracování potravinářských výrobků, což je pro každý výrobní podnik závazné. Tento požadavek se musí uskutečňovat při dodržování nejvyšších hygienických standardů. Zvláště je nutné sledovat hlavní faktory, které ovlivňují jakost potravin. Jedná se o hygienu výrobků vzhledem k používaným surovinám, sledování průběhu výroby jak z hlediska působení zaměstnanců, tak i při činnosti strojního zařízení. Výsledkem těchto činností je zajišťování vysokého standardu výroby. Minimum činností strojních zařízení a snížení počtu výrobců může způsobit nárůst rizika, které se projevuje ovlivněním schopnosti zajistit hygienické operace. Postupně se také může docílit snížení konečných cen. Pro používaná balicí zařízení byly vytvořeny směrnice, které je nutné dodržovat. V Evropě mají tyto směrnice zákonnou platnost. Jako doplněk ke stávajícím směrnicím je doporučeno používat dvou norem, které se týkají hygieny výroby. Jedná se o normy DIN EN 1672-2 a ISO 14159.
Ve Spojených státech amerických se těmto otázkám věnuje americký masný institut, který sleduje významné obchodní organizace, které dávají do oběhu masné výrobky. Hodnotí se principy sanitace, které se vztahují k zajišťovaným směrnicím. V nich je zakotveno velké množství sledovaných požadavků, které mají vliv na hygienu výroby a dají se shrnout do několika nejdůležitějších bodů:
možnost čištění až na úroveň přítomných mikroorganismů
snadná dostupnost pro kontrolu, údržbu a čištění
znemožnění vzniku nežádoucích trhlin a dutin
zajištění hladké povrchové úpravy a tomu odpovídajícího způsobu čištění veškerých povrchů
zamezení nahromadění tekutiny.

Fleischwirtschaft, 2008, 88, č. 4, s. 21-23 ISSN 0015-363X
WOLF, Winfried; Hygienedesign innen und außen
 
Zdroj: Agronavigátor, ÚZPI


 

APLIKACE
Diskuzní fórum Diskuzní fórum
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Zpráva o trhu hovězího a vepřového masa v 35.-36.týdnu 2006
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 769/2006
Geneticky modifikované organismy v potravinářství a průmyslu
Česko v Bruselu zablokovalo zdražení piva    
Víš, co jíš? Rady, jak správně nakupovat potraviny.
Evropská technologická platforma “Potraviny pro život”. Vize do roku 2020 a dále
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 273/2008
Intervitis–Interfructa
IPFSAPH: nový portál FAO
Zajištění hygieny v potravinářských provozech

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 6 Zobrazit následující
Nitrátová směrnice
Nitrátová směrnice
Agroporadenství
Agroporadenství
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond
Státní zemědělský intervenční fond
Státní zemědělský intervenční fond
REGIONÁLNÍ POTRAVINA
REGIONÁLNÍ POTRAVINA
Výstava v Lysé nad Labem
Výstava v Lysé nad Labem

© Krajské informační středisko Středočeského kraje, o.p.s., Poštovní 4, Příbram V, 261 01
Telefon: 721 315 260, e-mail: kis.stredocesky@atlas.cz, http://www.kis-stredocesky.cz. IČ: 27233162. Statutární zástupce: Ing. Gabriela Jeníčková. GPS: 49.669461, 13.990295. ID datové schránky: ybqrpsq. IČO: 27233162.