KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Farma Josefa Ženíška

30/10/06

Pan Ženíšek dostal cenu hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla.

Farma Josefa Ženíška, Velké Číčovice, bývalý okres Praha – západ, byla založena v roce 1992.

Začátky hospodaření byly velmi krušné a dodnes není vyřízena restituce majetku. Majiteli a zároveň zodpovědnými osobami jsou Josef Ženíšek a jeho synové Josef a Jan. Rod Ženíšků hospodaří v oblasti Velkých Přílep a Velkých Číčovic již 400 let.

Farma hospodaří na 350 hektarech, z toho je 95 ha vlastních a 255 ha pronajatých polností. Na polích se pěstuje pšenice (150 ha), řepka (100 ha) a ječmen (80 ha), zbytek tvoří oves a pícniny pro vlastní a ustájené koně a pro koně na okolních farmách. Letošní sklizeň dala průměrný výnos u pšenice 7,5 t/ha, u řepky 3,8 t/ha a u ječmene 6,3 t/ha. Dále se na farmě chová 40 – 70 prasat v uzavřeném chovu, prasata se prodávají na místní malá jatka.

Počet  zaměstnanců na farmě je 5 ve žních a dva až tři po zbytek roku. Do budoucna chtějí otec a synové Ženíškové rozvíjet agroturistiku včetně ubytování hostů na farmě. Založili zemědělské muzeum.

Pan Ženíšek dostal cenu hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla.

Hejtman středočeského kraje Ing. Bendl předává cenu panu Ženíškovi