KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Nový informační portál k problematice umístění radarové stanice

10/04/07
Středočeský kraj

Informace o záměru vybudovat v Brdech radarovou základnu může veřejnost najít nově v ucelené podobě na internetových stránkách www.radarBrdy.cz. Informační portál přibližuje také širší problematiku zapojení České republiky do amerického systému protiraketové obrany (PRO) a samotné protiraketové obrany země.

Tento webový portál je společným projektem Ministerstva zahraničních věcí, Úřadu vlády, Ministerstva obrany ČR, Středočeského kraje, Plzeňského kraje a Velvyslanectví USA v ČR.

Webová stránka www.radarBrdy.cz shrnuje maximum dostupných informací o americkém projektu protiraketové obrany – jeho historii, přehled o jeho jednotlivých komponentech i informace o jednání o americkém systému protiraketové obrany v rámci NATO. Uvedeny jsou zde také informace o jednáních vlády o zapojení České republiky do tohoto obranného systému, materiály vlády i obou zainteresovaných ministerstev, stejně jako informace o vojenském újezdu Brdy a zprávy z přilehlého regionu.

„Občané Středočeského kraje naleznou odkaz na denně aktualizovaný portál www.kr-stredocesky.cz, takže se mohou okamžitě dostat k tomuto kvalifikovanému zdroji informací,“ říká Ing. Petr Bendl, hejtman Středočeského kraje.

 Stránka přináší i přehled českého a zahraničního tisku s tématikou protiraketové obrany, průzkumy veřejného mínění, kalendář akcí týkajících se protiraketové obrany a ankety. Na otázky k PRO, které prostřednictvím webové stránky položí její čtenáři, bude Ministerstvo zahraničí s podporou expertů přinášet relevantní odpovědi.