KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Střední Čechy začaly s přípravami čerpání 20 mld z EU

05/04/07
Středočeský kraj

(3.4.2007)

 Více než 20 miliard korun by měli do roku 2013 získat od Evropské unie Středočeši, kteří se zapojí do regionálního operačního programu (ROP) regionu NUTS II Střední Čechy. Na čerpání unijních peněz se dnes na středočeském hejtmanství začali připravovat vedle představitelů měst a obcí, také zástupci mikroregionů či neziskových organizací. Své projekty však budou moci žadatelé předkládat nejdříve na podzim tohoto roku, řekl ředitel Úřadu regionální rady Marek Kupsa.

"My jsme dnešním seminářem k zahájení ROP chtěli odstartovat intenzivní spolupráci s potenciálními žadateli a předat jim aktuální informace o jednotlivých programech, požadavcích na předkládání projektů a také harmonogramu procesu čerpání," řekl Kupsa.

Za zpoždění v podávání projektů nemůže podle Kupsy Středočeský kraj, který ani nemůže proces předkládání žádostí urychlit. Příčinou je zdlouhavé schvalování operačních programů v Česku a přípravy Národního strategického referenčního rámce (NSRR). "Skutečně v současné chvíli jsme odkázáni na to, jak se bude vyvíjet schvalování strategického rámce v Bruselu, teprve po jeho schválení budou projednávány jednotlivé regionální operační programy a pak budou moci být zveřejněny výzvy," vysvětlil Kupsa.

Na evropské peníze se těší například Kralupy nad Vltavou. "Město má před sebou rozsáhlý projekt revitalizace městského centra a také výstavbu obchvatu," řekl starosta města Petr Holeček. Peníze na tyto akce mohou Kralupy získat například z operačního programu Doprava a operačního programu Integrovaný rozvoj území.

Dopravní projekty jsou prioritou celého středočeského regionu, na rekonstrukce silnic, zlepšení kvality veřejné dopravy či obnovu dopravního značení by podle Kupsy měla jít polovina přidělených unijních peněz, tedy zhruba deset miliard korun. "Další velmi podporovanou oblastí bude cestovní ruch, který bude podpořen 18 procenty z celkových přidělených prostředků a velké procento chceme věnovat zlepšení veřejných služeb," řekl Kupsa.

V minulém období 2004 až 2006 čerpal region střední Čechy od EU dotaci 1,6 miliardy korun. Tyto peníze byly z velké části použity na dopravní projekty a regionální rozvoj. Největší akcí byla podle Kupsy oprava veltruského mostu, který byl otevřen loni v září. Ještě letos by kraj chtěl zahájit rozsáhlou rekonstrukci soumostí mezi Brandýsem nad Labem a Starou Boleslaví, která by měla být spolufinancována právě ze strukturálních fondů.

Česká republika by měla v sedmiletém období získat z ROP asi 135 miliard korun. Ty jsou rozděleny mezi jednotlivé regiony soudržnosti, takzvané NUTS, které sdružují jednotlivé kraje. Střední čechy jsou jediným regionem, který se o peníze s jiným krajem dělit nemusí.

 

Zařazeno v Aktuálně, Novinky