KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Centrum léčivých rostlin v Brně otevřelo své brány

20/06/07
Ing. Josef Korínek / Infovenkov

Je zde 900 druhů domácích i cizokrajných léčivek

Centrum léčivých rostlin v Brně otevřelo své brány

Centrum léčivých rostlin Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně ode dneška otevřelo brány milovníkům přírody. Do prázdnin si v něm mohou prohlédnout asi 900 druhů domácích i cizokrajných léčivek. Dozvědí se také, k jakým účelům je lze použít. Centrum je vždy v druhé polovině června otevřeno veřejnosti. Tradice vznikla před 45 lety. Obvykle do něj při těchto příležitostech zavítá asi 12.000 návštěvníků.

 

"Letošní mimořádně teplé počasí se na našich rostlinách výrazně podepsalo. Některé se chovají tak, jakoby byla polovina léta," řekl ČTK vedoucí Centra Pavel Musil. Heřmánek lékařský již podle něj uschl a v předstihu je v plném květu levandule. Podobných příkladů je podle pracovníků centra více.

Cílem akce je seznámit veřejnost s léčivými rostlinami a jejich využitím. Odborníci se shodují, že všeobecně je nyní povědomí lidí o léčivkách nízké a snaží se to změnit.

Ve světě léčivých, kořenových a aromatických rostlin se příchozí zorientují díky přesným popiskám. Na nich kromě českého a latinského názvu nechybí ani popis míst, odkud pocházejí.

Návštěva v Centru může příchozí přesvědčit například o tom, že při některých nemocích je vhodnější sáhnout raději po bylinkách než použít léky. Užitečná může být i pro kuchaře.

Rostliny si mohou zájemci prohlédnout až do 1. července, denně od 09:00 do 18:00.

Autor : Vladimír Klepáč  přvzato z www.ekolist.cz

 

Zařazeno v Aktuálně