KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Hejtman Středočeského kraje zahajuje letní putování po Středočeském kraji

13/07/07
Středočeský kraj

Hejtman Středočeského kraje Ing. Petr Bendl zahájí v pondělí 16.července 2007 letní cyklistické a vodácké putování po malých obcích Středočeského kraje. V pořadí již čtvrtý ročník akce „Středočeský venkov – místo pro život“ doplní, stejně jako v loňském roce, také jednodenní cesta na koních.

 Jako první je na programu cyklistické putování po obcích severozápadní části kraje, které začne na Slánsku v obci Mšec, a po třech dnech skončí v Lešanech (16. – 18. července 2007).

„Je to výjimečná příležitost, jak se setkat se starosty malých obcí a hovořit s nimi o tom, co v obci aktuálně řeší a co je trápí. Vloni se nám např. podařilo v průběhu celé akce navštívit téměř 100 obcí a měl jsem možnost hovořit s téměř s 200 starostkami a starosty. Navíc se touto cestou snažíme propagovat cestování po vlastním kraji na kolech, lodích i koních jako atraktivní způsob trávení dovolené,“ komentuje letošní letní putování hejtman Středočeského kraje Ing. Petr Bendl.

Na první cyklistické putování bude navazovat další třídenní cyklistické putování ve dnech 25. – 27. července, které začne 25.7. v obci Nová Ves pod Pleší na Dobříšsku a skončí 27.7. v obci Lhota na Mělnicku.

Ve dnech 14. – 16. srpna se uskuteční poslední – v tomto případě kombinovaná etapa letního putování  (koně, lodě, kola). Účastníci akce se na cestu na koních vydají v úterý 14.8. po Středočeské koňské stezce z obce Kamenné Žehrovice a skončí ten samý den v obci Královice. Ve středu 15. srpna si plavbou na lodích po řece Berounce připomenou 5 let od povodní (srpen 2002). Plavba bude zahájena ve Zvíkovci a ukončena v Roztokách. Poslední etapou letního putování bude ve čtvrtek 16. srpna opět cyklistické putování po obcích Berounska, které bude zahájeno v Karlově Vsi a skončí v obci Komárov.

(Podrobný itinerář celého letního putování s orientačními časy je přílohu této tiskové zprávy.)

Letní putování zpestří, stejně jako v předchozích ročnících, i několik Hejtmanských „folkových“ večerů – v Sázavě, náměstí Voskovce a Wericha (17.7.), na Branžeži, tábořiště Křineč (26.7.) a v Roztokách u Křivoklátu, louka u jezu (15.8.). Vystoupí na nich například skupina Rangers, Wabi Daněk, Samson Lenk se skupinou Hop trop či Hradišťan.

V průběhu celé akce navštíví hejtman Ing. Petr Bendl téměř 70 obcí v různých oblastech kraje a setká se všemi jejich starosty či jimi pověřenými zástupci malých obcí.

„Smyslem akce je upozornit širokou veřejnost na význam menších obcí z hlediska rozvoje celého středočeského regionu. Ten není myslitelný bez zachování dobrých životních podmínek na venkově. Cesta na kolech, lodích i na koních má proto přispět k rozvoji domácího cestovního ruchu a prezentovat středočeské obce jako možná atraktivní místa pro výlety i bydlení,“ zdůrazňuje hejtman.

(12.7.2007)