KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Středočeskou Vesnicí roku 2007 je obec Kondrac

13/07/07

Ve středočeské obci Kondrac, která se stala vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2007, budou v  úterý 24. července 2007 v 15 hodin slavnostně předána ocenění zástupcům všech obcí, které v soutěži uspěly. Do soutěže se přihlásilo celkem 49 středočeských obcí.

Cílem soutěže Vesnice roku je propagace malých obcí a povzbuzení jejích obyvatel k aktivní účasti na rozvoji svého domova. Vyhlašovateli soutěže jsou: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Spolupracující úřady a organizace jsou: Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo kultury, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Svaz knihovníků a informačních pracovníků a Folklórní sdružení ČR.

Krajská hodnotitelská komise pracovala ve složení:

Ladislav Hejný, předseda komise, starosta obce Pravonín, která zvítězila v krajském kole soutěže Vesnice roku v roce 2005
Josef Kocourek, místopředseda komise, starosta obce Jankov
Antonín Podzimek, radní pro oblast rozpočtu a zahraniční
Ing. Václava Čermáková, Magistrát Hlavního města Prahy, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu
Věra Krajíčková, Knihovna Eduarda Petišky v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi
Ing. Blanka Řeháková, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
PaedDr. Věra Libichová, Ministerstvo zemědělství ČR, řed. Odboru zem. agentury a pozemkového úřadu Kladno Lucie Burešová, odbor regionálního rozvoje Krajský úřad Středočeského kraje

Komise navštívila v období 24.5.2007 – 29.6.2007 všechny přihlášené obce, které předaly přihlášky na Ministerstvo pro místní rozvoj ČR ve stanoveném termínu do 27.4.2007. Závěrečné jednání hodnotitelské komise se uskutečnilo 29.6.2007 s tímto závěrem:

Zlatou stuhu a celkové vítězství za Středočeský kraj získala obec  Kondrac (okres Benešov), Modrou stuhu za společenský život dostala obec Hlavenec (okres Praha-východ), Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí obdržela obec Veliš (okres Benešov), Bílou stuhu za činnost s mládeží dostala obec Petrovice (okres Příbram) a Oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělskými subjekty obec Vlkaneč (okres Kutná Hora).

 „Těší mě, že se letos přihlásilo tolik obcí. Je to určitě důkaz, že se starostové snaží svá území rozvíjet a zkrášlovat. Úspěch v soutěži je pro ně důležitou odměnou,“ uvedl radní Středočeského kraje a člen krajské hodnotitelské komise Antonín Podzimek.

Vítěz krajského kola Vesnice roku 2007 obdrží 500 tisíc korun, ostatní obce oceněné stuhou dostanou 400 tisíc korun. Celostátní kolo soutěže se koná 3 – 9. září 2007. Vítězná vesnice se může těšit na dalších 500 tisíc korun, druhá v pořadí dostane 400 tisíc a třetí 300 tisíc korun. Do celostátního kola postupují poprvé v historii soutěže také vítězové zelených a oranžových stuh.

Ze středočeských Vesnic roku si doposud vedla nejlépe obec Petrovice. Ta v roce 2002 obsadila v celostátním kole soutěže Vesnice roku druhé místo.

(11.7.2007)

Zařazeno v Aktuálně, Novinky