KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Hlasování o Strom roku 2007

03/08/07
Středočeský kraj

 Od počátku srpna až do 11. října mohou lidé zasílat své hlasy 12 finalistům celostátní ankety Strom roku 2007, kterou pořádá Nadace Partnerství. Středočeský kraj reprezentuje Lípa ve Staré Lysé.

Výtěžek hlasování putuje do veřejné sbírky na podporu výsadeb stromů a péče o ně. Strom roku 2007 bude slavnostně vyhlášen na den stromů 20. října.

Generálním partnerem programu Strom života je společnost Skanska, která na něj v letošním roce věnuje 6,1 milionu korun. Hlavním partnerem ankety Strom roku je společnost Sitronics CZ, záštitu převzal ministr životního prostředí Martin Bursík.

 Anketa Strom roku 2007 má 12 finalistů, o jejich dalším postupu nyní rozhoduje veřejnost. Hlasy Lípě ve Staré Lysé mohou lidé zasílat od 1. srpna do 11. října třemi způsoby: zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS STROM2 na telefonní číslo 87 777, pomocí hromadných hlasovacích archů, které je možné objednat na internetových stránkách programu Strom života Nadace Partnerství (www.stromzivota.cz), nebo prostřednictvím hlasovacích kuponů vycházejících ve vybraných časopisech a novinách.

Hlasování je zpoplatněné a výtěžek z hlasování poputuje do veřejné sbírky na výsadbu stromů a péči o ně. Každý, kdo se rozhodne zaslat svůj hlas, tak současně přispěje na zkrášlení české krajiny. „V loňském roce přibylo do veřejné sbírky díky anketě Strom roku 200 tisíc korun. Z této částky Nadace Partnerství podpořila výsadbu 7 alejí a stromořadí a rekonstrukci 3 parků,“ uvedla Klára Slámová z Nadace Partnerství.

Středočeský kraj reprezentuje v anketě Strom roku lípa na návsi Staré Lysé na Nymbursku, jejíž stáří je odhadováno až na tisíc let. Pod lípou dle pověsti odpočívali husité Prokopa Holého a v minulých časech se pod stromem scházeli rekruti. „Zvláštně tvarovaný kmen s četnými dutinami pamatuje dva požáry, v šedesátých letech a před čtyřmi roky. Oheň paradoxně pomohl lípě od houbové choroby,“ sdělil starosta Vladimír Vaněk z obce Stará Lysá, která strom do ankety přihlásila.

Výsledky hlasování v anketě Strom roku 2007 budou slavnostně vyhlášeny 20. října během Koncertu pro stromy, na kterém vystoupí Bratři Ebenové. „Odměnou pro vítězný strom bude jeho odborné ošetření, které provede zahradnická firma Eden na jaře příštího roku. Pokud bude strom zdravý, vysadíme za ušetřené peníze nové stromky v jeho okolí,“ dodala Slámová.

12 finalistů ankety Strom roku 2007

1) Sokolské lípy na Spořilově – Praha
2) Lípa ve Staré Lysé – Středočeský kraj
3) Švandova lípa – Jihočeský kraj
4) Hrušeň v Hrachovištích – Jihočeský kraj
5) Lípy ze Sedliště – Plzeňský kraj
6) Školní buk – Liberecký kraj
7) Stolanský javor – Pardubický kraj
8) Prosetínský dub – Vysočina
9) Platan na Kociánce – Jihomoravský kraj
10) Stojanova lípa – Olomoucký kraj
11) Polomská lípa – Moravskoslezský kraj
12) Buk na Bařince – Zlínský kraj

více o finalistech na http://www.nadacepartnerstvi.cz/p-1309154321&exp=male5

kontakt:

Klára Slámová, koordinátorka ankety Strom roku, Nadace Partnerství
tel.: 515 903 123, gsm: 721 468 231, e-mail: klara.slamova@nap.cz

Zařazeno v Aktuálně, Novinky