KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Prezident Klaus zahájil Národní dožínky

27/08/07
MZe ČR

Tisková zpráva, České Budějovice 25. srpna 2007

 Prezident České republiky Václav Klaus dnes dopoledne na agrosalónu Země živitelka zahájil Národní dožínky. Ve svém úvodním projevu kladl mimo jiné důraz na kvalitu potravin, díky které mohou čeští zemědělci obstát v tvrdé evropské konkurenci.
 
Prezident Václav Klaus vyjádřil přesvědčení, že kvalitní české potraviny začínají více preferovat i tuzemští spotřebitelé.
„V poslední době se prokazuje, že skončila éra názoru co je cizí, to je lepší,“ uvedl prezident Klaus, který u příležitosti Národních dožínek poděkoval zemědělcům za celoroční práci.
 
Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče byl rok 2007 pro zemědělce nelehkým, ale významným rokem. Přes některé pesimistické prognózy je v současné době většina úrody sklizena.
„Ukázalo se, že jarní sucho výrazněji postihlo jen některé okresy a celková letošní úroda je mírně nadprůměrná. Letošní výnosy jsou o zhruba deset procent vyšší, než v uplynulém roce,“ připomněl ve svém vystoupení ministr Gandalovič. 
 
Ministr s prezidentem Klausem v průběhu zahájení dožínek předali ceny vítězům soutěže o nejlepší regionální potraviny, kterou vyhlašuje Agrární komora ČR (AK). Z rukou prezidenta AK Jana Veleby poté oba politici převzali tradiční dožínkové věnce.
  
 Mgr. Ilona Chalupská
ředitelka odboru komunikace

Zařazeno v Aktuálně, Dožínky