KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Středočeský krajský úřad přichází za občanem

23/08/07
Středočeský kraj

Na 42 místech v 29 obcích Středočeského kraje už mohou občané využívat bezplatného přístupu k internetu v rámci rozvíjejícího se projektu Střední Čechy on-line (část internet). Projekt s náklady 60 milionů korun je 75 procenty spolufinancován ze zdrojů Evropské unie. Dalších 10 procent hradí státní rozpočet, zbytek Středočeský kraj.

 „Cílovou skupinou projektu jsou především občané Středočeského kraje. Prospěch však přináší také příspěvkovým organizacím kraje, nevládním neziskovým organizacím, podnikatelským i ostatním neveřejným a soukromým subjektům. Užitečný je samozřejmě také pro samotný krajský úřad,“ uvedl Ing. Vilém Žák, náměstek středočeského hejtmana pro oblast životního prostředí, územního a stavebního řízení, zemědělství a informatiky.

Až bude projekt Střední Čechy on-line  kompletně dokončen, občan či organizace pošlou elektronicky na krajský úřad žádosti či jiné dokumenty a budou moci sledovat, jak jsou jejich požadavky, stížnosti a návrhy vyřizovány, u kterého referenta se právě nachází a kdy budou uzavřeny. „Převážně elektronické odbavení bude pochopitelně znamenat i výrazné odbourání papírové administrativy, čímž dojde k úspoře nákladů na kopírování dokumentů,“ podotkl Vilém Žák. Motto celého projektu  je výstižné – Úřad přichází za občanem.

V průběhu letošního léta přibyly nové terminály, které zprostředkovávají bezplatný přístup k internetu, v Týnci nad Sázavou a Pečkách. V Týnci se lze připojit přímo ve vstupní hale Městského úřadu nebo v Městské knihovně. „Lidé si mohou své dokumenty přinést na přenosném médiu a elektronicky odeslat. Samozřejmě nikomu nebráníme ani ve vytištění dokumentu – počítače jsou připojeny k tiskárně,“ vysvětlil místostarosta Týnce nad Sázavou Martin Kadrnožka. Město přitom do konce letošního roku hradí veškeré náklady na provoz terminálů, poté se bude spolupodílet i kraj.

V Pečkách mají místo počítačů externí a interní terminály. Jeden terminál je umístěn ve vstupní části Městského úřadu, druhý v Kulturním středisku a dva jsou v ulicích obce. „Tento přístup k internetu u nás využívají především mladí lidé. Často vyhledávají dopravní spojení, telefonní čísla a podobné údaje,“ prozradil informatik radnice Jiří Valíček. Zřízení terminálů podle něj nebylo technickým problémem.

Středočeský kraj kromě stěžejního projektu Střední Čechy on-line výrazně podporuje také Zlatý erb – každoroční soutěž o nejlepší webové stránky a elektronické stránky měst a obcí. „Naším cílem je v nadsázce řečeno uvědomělý elektronický občan. Vyspělé elektronické služby se stávají samozřejmostí a tento trend se stále více prohlubuje,“ dodal náměstek hejtmana Vilém Žák.

(21.8.2007)