KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

U Hluku bude jedna z největších solárních elektráren v Česku

11/09/07
Ing. Vlasta Holasová / Obnovitelné zdroje energie

Začne se  stavět zřejmě již v příštím roce na Uherskohradišťsku

U Hluku bude jedna z největších solárních elektráren v Česku

/Název rubriky
Název stránky

Jedna z největších slunečních elektráren v České republice se začne stavět zřejmě již v příštím roce u Hluku na Uherskohradišťsku. Investorem je novojičínská firma FitCraft Production, předpokládaný maximální instalovaný výkon je 1,1 MW. ČTK to dnes řekl Bořek Riess z firmy FitCraft Pruduction. Největší solární elektrárna v zemi nyní funguje v sousední Ostrožské Lhotě, její výkon zatím činí 702 kW.

Společnost FitCraft Production je jediným domácím výrobcem fotovoltaických panelů. Elektrárna vznikne na pozemcích města, záměr již schválilo zastupitelstvo. Podle starosty Jana Šimčíka není vyloučena ani možnost, že se město bude na projektu podílet i jiným způsobem. Elektrárna zabere tři hektary v lokalitě zvané Ostrovské pole. Společnost FitCraft Production odhaduje náklady na výstavbu elektrárny na 122 milionů korun.

"V případě, že elektrárnu postavíme z vlastních produktů, bude návratnost investice činit zhruba devět let," poznamenal Riess. Investor může počítat s tím, že distribuční společnost od něho musí energii vykupovat po dobu minimálně 15 let od uvedení do provozu za garantovanou příznivou cenu, která se každý rok zvyšuje o inflaci. Zkušenosti jiných investorů navíc ukazují, že provoz solární elektrárny je finančně nenáročný.

Největší solární elektrárna v České republice nyní funguje v Ostrožské Lhotě. Vlastní ji uherskohradišťská firma HiTechMedia Systems. Její instalovaný výkon činí 702 kW, společnost ji ale chce rozšířit až na 1,5 MW. Velké plány má v regionu jižní Moravy i energetická skupina Energy 21. V Jaroslavicích na Znojemsku dokončuje solární elektrárnu s výkonem 0,9 MW. Další dvě stejně výkonná zařízení chce firma postavit v Božicích na Znojemsku a ve Vojkovicích na Brněnsku.

Převzato z www.ekolist.cz

eTarget ContextAd End

Zařazeno v Novinky