KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Bendl: Ve středních Čechách chybí na opravy silnic 8,6 miliardy

05/11/07
Středočeský kraj

1.11.2007

 

Ve středních Čechách chybí na opravy silnic 8,6 miliardy korun. Kraj přitom může ročně investovat do rekonstrukcí nejvážněji poškozených komunikací pouze 600 milionů korun. Na středečním Žofínském fóru, jehož tématem byl investiční rozvoj Prahy a středních Čech, to uvedl středočeský hejtman Petr Bendl.

Připomněl, že se vedení hejtmanství pokusilo zmírnit dopady této nepříznivé situace čerpáním čtyřmiliardového úvěru od Komerční banky. Zhruba tři miliardy z tohoto zdroje by měly být investovány právě do silnic. Na opravy všech poškozených úseků to ale stále nebude stačit.

Ve Středočeském kraji je 8600 kilometrů silnic, přičemž desetina z nich je podle Bendla v katastrofálním stavu. Řada úseků je nyní před zavřením, upozornil. Podle hejtmana je zapotřebí, aby do dopravní infrastruktury plynulo ze státního rozpočtu více peněz.

Kraj podle Bendla počítá v příštích letech s řadou dopravních projektů, mimo jiné s budováním příměstské železnice včetně modernizace trati Praha – Kladno s odbočkou na ruzyňské letiště a elektrizace trati Lysá nad Labem – Milovice. Dále se počítá s rozvojem průmyslové zóny a regionálního letiště v Milovicích, obnovením vltavské vodní cesty, přípravami obchvatu Kralup a Rakovníku či plány budování takzvaných brandýských mostů přes Labe.

Zařazeno v Novinky