KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Dotace na čistírny vod podle délky smlouvy

20/11/07
Ing. Michala Görčöšová / Infovenkov

Délka smlouvy mezi obcemi a soukromými vodárenskými společnostmi bude mít vliv na výši dotace z evropských zdrojů

Na maximální částku 85 procent všech nákladů na stavbu či renovaci čistíren odpadních vod dosáhnou jen obce, které uzavřely s vodárenskou společností smlouvu do roku 2015 či kratší. S delší dobou trvání smlouvy se dotace bude snižovat podle daných pravidel. Ministr životního prostředí Martin Bursík včera po jednání vlády upozornil, že rozdíl ve financování z evropských zdrojů kvůli dlouhodobé smlouvě nebude zcela jistě dorovnáván národním financováním.

Obce budou moci čerpat 60 procent nákladů se smlouvou, která končí mezi lety 2015 a 2020, třetinu nákladů získají obce se smlouvou do roku 2022. Pokud obce mají ještě dlouhodobější smlouvy, nemají na dotace z unie nárok. Bursík podotkl, že takových smluv asi třicet, obce a jejich sdružení však stále mají příležitost smlouvy zkrátit pod danou hranici. Vodárenské společnosti se podle něj mohly na novou situaci připravit, protože už dlouho ví, jak vypadá trh v Evropské unii.

Autor: Eva Seifertová

Zdroj: Agroweb

Zařazeno v Novinky