KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Kraje chtějí posunout termín

20/11/07
Ing. Michala Görčöšová / Infovenkov

Zlepšení systému čištění odpadních vod, ke kterému se Česká republika zavázala při vstupu do Evropské unie, není možné stihnout do roku 2010

Vláda by proto měla s EU dohodnout prodloužení přechodného období na nutné investice do městských čističek. Shodli se na tom dnes předseda Senátu Přemysl Sobotka a představitelé Asociace krajů.

Podle Sobotky by současná vláda měla vyjednat minimálně prodloužení termínu, protože do roku 2010 se to nedá stihnout. "Pokud by tento závazek nebyl splněn, hrozí i možnost určitých sankcí ze strany Evropské unie," řekl Sobotka. 
Česká republika se v přístupové smlouvě zavázala k tomu, že voda z kanalizace všech obcí s více než 2000 obyvateli bude do konce roku 2010 vyčištěna podle evropských norem, jinak se nesmí vrátit zpět do přírodního koloběhu. Malým obcím do 2000 obyvatel skončí výjimka pro vypouštění odpadních vod bez čištění již ke konci letošního roku. Stavba čističek odpadních vod je ale technicky, investičně i účetně náročná a dlouhodobá záležitost, tvrdí někteří odborníci.

Autor: Zuzana Fialová

Zdroj: Agroweb

Zařazeno v Novinky