KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr podporuje prodej státních lesů

28/11/07
Ing. Michala Görčöšová / Infovenkov

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče by měl stát v budoucnu odprodat část svých lesů. Ministr to řekl v rozhovoru pro páteční vydání Hospodářských novin (HN).

Ještě před tím se ale podle něj musí vyřešit restituce církevního majetku a změnit zákon o státních lesích a struktura státního podniku Lesy ČR.
"Asi to vzbudí nějakou reakci, ale já si myslím, že bychom měli do budoucna postupně privatizovat část lesního majetku," řekl Gandalovič deníku. Stát by podle něj například mohl prodat významnou část porostů a státní podnik v menším rozsahu zachovat. O konkrétním termínu nechtěl ministr mluvit.
Společnost Lesy ČR vlastní pozemky o rozloze přes 1,3 milionu hektarů. Hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun a spravuje zhruba 60 procent tuzemských lesů. Privatizaci by podle ministra měla předcházet i změna koncepce státních lesů. "Myslím, že by se měly propojit Vojenské lesy a Lesy České republiky. Tam, kde nejsou aktivní výcvikové prostory, není důvod, aby byly dva podniky," řekl HN. Gandalovičovy výroky o privatizaci lesů se nelíbí zástupcům opozice. "Pro sociální demokracii je privatizace státních lesů absolutně nepřijatelná. Vypustil džina z lahve, kterého nebude moci sám zvládnout," uvedl dnes na adresu ministra předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Autor: Oldřich Přibík

Zdroj: Agroweb

Zařazeno v Aktuálně, Novinky a akce