KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vláda snižuje laťku v obnovitelných zdrojích

22/11/07
Ing. Michala Görčöšová / Infovenkov

Reálný podíl obnovitelných zdrojů energie na výrobě elektřiny do roku 2020 je při všech výpočtech pro Českou republiku 8,6 procenta

Uvedl to včera vicepremiér pro záležitosti Evropské unie Alexandr Vondra s odvoláním na dohodu kabinetu v rámci senátního slyšení o globálních klimatických změnách. Přitom podle jarního závazku Evropské unie by se tento podíl měl v zemích unie zvýšit do roku 2020 na dvacet procent. Výsledek dohody vládního kabinetu představí zástupci České republiky na prosincovém jednání v Bruselu.

Podle Vondry se hranice, na kterou se může Česká republika dostat s ohledem na svou geografickou a průmyslovou strukturu, pohybuje mezi osmi až devíti procenty. Nyní podíl obnovitelných zdrojů u nás představuje zhruba pět procent.
Postoj vlády kritizoval senátor Martin Mejstřík, který se obnovitelným zdrojům energie věnuje. Namísto dvaceti procent si stanovit 8,6 procenta se mu zdá tristní a ostudné, a to zejména pro zemi, která bude předsedat Evropské komisi. Kritika zazněla také od ekologických organizací. Hnutí Duha a Sdružení Calla připomněly, že podle studie ministerstva životního prostředí může Česká republika v roce 2020 z obnovitelných zdrojů vyrábět asi třináct procent současné spotřeby energie.

Autor: Eva Seifertová

Zdroj: Agroweb

Zařazeno v Novinky