KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Hejtmani podepsali v Praze sedm regionálních operačních programů

14/12/07
Středočeský kraj

Tisková zpráva

 V pražské vile Portheimka se 11. prosince 2007 uskutečnil slavnostní podpis sedmi Regionálních operačních programů (ROP) a dvou celostátních operačních programů Podnikání a inovace a Doprava. Mezi podepsanými Regionálními operačními programy je také program určený pro region Střední Čechy, který v průběhu sedmi let přinese kraji přibližně 15 miliard korun.

Předseda Regionální Rady Střední Čechy Petr Bendl prohlásil k této slavnostní události: „Evropské finance, které do Středočeského kraje poplynou prostřednictvím Regionálního operačního programu, nám pomohou zlepšit dopravní dostupnost, podpořit rozvoj cestovního ruchu a zkvalitnit vzdělávací, sociální a zdravotnickou infrastrukturu.“

K schválení všech sedmi ROPů vedla velmi dobrá spolupráce regionů. Místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra uvedl: „Dnes máme na stole konkrétní důkaz, že Češi jsou schopni efektivně spolupracovat. Dospět úspěšně ke dnešku nebylo jednoduché, ale všichni, včetně krajů, v této zatěžkávací zkoušce obstáli na jedničku.“

Počet schválených programů pro Českou republiku poskočil řádově z dosavadních čtyř schválených programů na třináct. Celkově má být schváleno čtyřiadvacet programů. Obrovské částky, k nimž se definitivně otevírá Česku přístup, budou v následujících letech využity především na zvýšení kvality života v Česku, zatraktivnění prostředí a na vyvážený rozvoj území. Česko by tak mělo rychleji dohnat své dosud bohatší sousedy z Evropské unie.

Podpis devíti regionálních programů, na jejichž základě může Česká republika čerpat pomoc pro své regiony, dopravu a podnikatele ve výši 14 miliard korun, činí v přepočtu 355 miliard korun. „Tyto peníze jsou obrovskou šancí i výzvou pro Česko,“ řekla po podpisu Katarína Mathernová, zástupkyně generálního ředitele pro regionální politiku v Evropské komisi. Mathernová připomněla, že Unie vynaloží v letech 2007 – 2013 na pomoc pro členské státy dvakrát větší prostředky, než jaké poskytl Marshallův plán z roku 1947, z nějž se financovala poválečná obnova Evropy a tehdejší ČSR od něj pod tlakem Moskvy odstoupila.

Ředitel Regionálního úřadu Střední Čechy Marek Kupsa očekává, že do roku 2013 se pokusí peníze z programu určený pro region Střední Čechy až tři tisíce žadatelů. Jednu žádost chce Středočeský kraj podat už do konce roku. Pokusí se na opravu svých silnic získat až 900 milionů. Peníze hodlá investovat například na průtah Mnichovým Hradištěm, kruhový objezd ve Veltrusech, napojení rychlostní silnice v Jenči nebo rekonstrukci mostu v Poděbradech.

Další žádosti budou vyřizovány už po Novém roce, úspěšní žadatelé by mohli mít peníze na svých účtech už v létě.

Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy zorganizoval kvůli čerpání peněz z Unie informační kampaň. Zaměstnanci úřadu oslovili přes tisíc žadatelů. Pokud budou například starostové postupovat správně, mohou miliardy z Unie výrazně změnit středočeská města a obce. Rozpětí toho, na co mohou peníze získat, je totiž ohromné, pocítit by to výrazně měli i lidé. Peníze totiž může vedení města utratit třeba za opravu náměstí, podnikatelé zase za nákup nových autobusů.

Podle tiskového mluvčího Středočeského kraje Martina Kupky byl podpis poslední tečkou před „bojem žadatelů“.Ti mohou získat peníze na dopravu, cestovní ruch a rozvoj měst a obcí. „V dopravě bude pravděpodobně schváleno nejméně projektů, protože jsou nejdražší. Naopak v cestovním ruchu se předpokládá velká úspěšnost, peněz na projekty bude totiž potřeba méně,“ podotkl mluvčí. 

(12.12.2007)