KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vývoj květinářství a zimní květinové trendy

19/12/07
Ing. Michala Görčöšová / Infovenkov

Tisková zpráva ze dne 13.12.2007 Svazu květinářů a floristů České republiky

Květiny si stále častěji nacházejí místo v našich domácnostech, pracovním prostředí i ve veřejných výsadbách. Průměrně utratí český spotřebitel za květiny zhruba 790 korun, což představuje skoro trojnásobné zvýšení oproti roku 1994 konstatuje tajemnice Svazu květinářů a floristů ČR – Bc. Jana Ischiová. Největší zastoupení v odbytu přestavují řezané, hrnkové a záhonové rostliny.  Čeští květináři dokáží pokrýt poptávku spotřebitelů jen z 50%. – dle údajů SKF ČR

V roce 2008 se dotkne květinářského sektoru navýšení sazby DPH u živých okrasných rostlin o čtyři procenta. Dle českých pěstitelů  a jejich SKF ČR nebude zvýšení sazby DPH na 9% příčinou zvyšování cen květin. Případné navýšení cen bude důsledkem zvyšování primárních výrobních nákladů (plyn, elektřina, pohonné hmoty či zvyšování mezd).

Tak jak velí trend letošních vánoc a zimního období, rozzáří se svátky v  Českých domácnostech kombinací růžové, červené až nachové barvy v kontrastech s bílou šedou a černou. Přední floristé vyznávají pro zimu 2007/8 inspiraci Floral Empire, která se vrací do období baroka a neoklasicismu potvrzuje místopředsedkyně SKF ČR ing. Marie Bittnerová. Kytice v již zmíněných barevných kombinacích  a stylu se vyznačují svou vznešeností a elegancí. 

Nejprodávanější hrnkovou květinou  dle místopředsedy Svazu ing, P. Nachlingera na vánoční svátky zůstává vánoční hvězda v klasické červené barvě, následována bramboříkem.

Zařazeno v Aktuálně