KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr Gandalovič vysvětlil situaci v lesích lesnickému podvýboru

23/06/08
MZe ČR

Tisková zpráva Praha 19. června 2008

Dnes na mimořádném zasedání podvýboru pro lesní a vodní hospodářství informoval ministr Gandalovič poslance o situaci ve státním podniku Lesy České republiky. Předseda podvýboru poslanec Daniel Petruška svolal mimořádné zasedání, aby se dotčených zeptal na jejich stanovisko a mohl si na celou utvořit náhled.
 
Možnost vyjádřit se k situaci dostal ministr zemědělství Petr Gandalovič, náměstek pro lesní hospodářství MZe Karel Trůbl, generální ředitel Lesy ČR s.p. Jiří Novák a výrobně technický ředitel LČR Černík. Byl prezentován postup zadávání zakázek na zpracování kalamitního dřeva po vichřici EMMA.
„Jsme připraveni podat veškeré informace o správnosti našeho postupu a o tom, že je postupováno v zájmu řádného a správného hospodaření ve státních lesích,“ řekl ministr Gandalovič a dodal „Podle všech informací, které mám, je celou dobu postupováno dle zákona. Jsem velmi rád, že jsem dostal možnost kolegům poslancům celou problematiku objasnit.“
 
„Není možné srovnávat ceny dřeva, které je kvalitativně zcela jiné. Došlo zde ke srovnání zcela odlišných situací, což je zavádějící,“ řekl ředitel LČR Novák. Jádro problému spočívá v porovnání cen kalamitního dřeva a dřeva v rámci střednědobých tendrů. „ČAPLH se snaží srovnat nesrovnatelné,“ dodal ředitel Novák.
 
Kalamita nezasáhla území ČR rovnoměrně, ale nárazově a bylo tedy nutné přistoupit k jednání s firmami, které na dané jednotce hospodařily. Pokud zde nebyla dohoda o zpracování kalamity v rámci stávajícího smluvního vztahu, bylo přikročeno k jednacímu řízení bez uveřejnění, ve kterém byly osloveny tři firmy. Ve zhruba sedmdesáti případech JŘBU proběhla a bylo vysoutěženo odstranění kalamitního dřeva. 11 lokalit bylo typu odvozní místo a 59 typu P tedy při pni.
 
 
 
Petr Vorlíček
Tiskový mluvčí MZe

Zařazeno v Novinky a akce