KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Senát schválil vratku daně ze zelené nafty

06/06/08
MZe ČR

Tisková zprávaV Praze 5. června 2008 

Zemědělci budou moci od léta dostávat zpět část spotřební daně z tzv. zelené nafty, kterou spotřebovali při práci na poli. Novelu zákona o spotřební dani dnes schválil Senát, nyní míří k podpisu prezidenta. V běhu je také notifikace této podpory u Evropské komise.

 Vratka daně vypadla z legislativy v průběhu schvalování povinného přimíchávání biopaliv. Zákon ukládá přimíchávat do motorové nafty dvě procenta metylesteru řepkového oleje nebo ethylesteru řepkového oleje. Na tuto směs se ale podle nynějšího znění zákona o spotřební dani vratka daně nevztahuje. Ten počítá pouze s čistou naftou, která se však již neprodává. Nárok na vratku zemědělci tak neměli legislativně podložený.

„Naším cílem bylo tuto chybu v legislativě co nejdříve napravit. Jsem proto rád, že nám v tom senátoři a poslanci vyšli vstříc,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Vratku na spotřební daně uplatňuje podle jeho slov řada okolních zemí. Pokud by Parlamentem ČR novela neprošla, ocitli by se domácí zemědělci vůči nim v konkurenční nevýhodě.

Zemědělci mají podle novely nárok na vrácení části spotřební daně, kterou zaplatili za naftu při jejím nákupu a kterou spotřebovali při zemědělských činnostech. Ročně tak podle dostupných odhadů dostávají 1,5 až 1,7 miliardy korun.

 
 
 
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe

 

Zařazeno v Aktuálně