KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Světová produkce pšenice může být letos rekordně vysoká

18/06/08
Ing. Michal Bratršovský / KIS Vysočina

Světová produkce pšenice může být v letošním roce dle odhadu IGC vysoká a může dosáhnout výše až 650 mil.tun

Světová produkce pšenice může podle posledního odhadu IGC dosáhnout rekordní úrovně
650 mil. t, což by mohlo poněkud zmírnit pokračování potravinové krize.
Mezinárodní rada pro obiloviny (International Grains Council – IGC) v poslední předpovědi z
30. května zvýšila odhad světové produkce pšenice v roce 2008/09 o 5 mil. t na rekordních
650 mil. t. IGC současně oznámila, že světové ceny pšenice v souvislosti s předpokládaným růstem produkce začaly z jejich vrcholné úrovně v březnu klesat a do konce května se snížily o 25 až 50 %.
IGC dospěla ke zvýšení předpovědi prognózy světové produkce pšenice mimo jiné na základě odhadu letošní sklizně v Indii. Tato druhá nelidnatější země je za Čínou také druhým největším výrobcem pšenice a v letošním roce by mohla sklidit 76,8 mil. t, zatímco v minulé předpovědi se odhadovalo 75,5 mil t. V loňském roce dosáhla indická produkce 75,8 mil. t pšenice.
Příznivé vyhlídky na letošní produkci poněkud uklidnily obavy z nedostatečného zásobování obyvatel a přispěly ke zmírnění tlaku na ceny pšenice.
IGC ve své poslední prognóze světové produkce pšenice směrem nahoru také reagovala na nadějné perspektivy sklizně pšenice ve východní Evropě, zejména v Rusku, Ukrajině, Polsku a Rumunsku. IGC dále uvedla, že vzhledem k dostatečným srážkám v EU, Rusku, Ukrajině a USA lze očekávat zvýšení produkce ozimé pšenice.
Agra Europe Weekly z 2. června 2008
 
Zdroj: Agronavigátor, ÚZPI

Zařazeno v Rostlinná výroba