KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ocenění získala náchodská piva

22/07/08

Autor: Seifertová Eva, Agroweb

Britský odborný časopis Beers of the World (Piva světa) vyhlásil vítězem druhého ročníku soutěže nejlepší piva světa v jedné ze čtyř hlavních kategorii, kategorii ležáků, pivo značky Primátor Exkluziv 16%, kterou vyrábí Pivovar Náchod. Vítězem v dalších hlavních kategoriích, kategorii piv typu Ale anglického typu byl vyhlášen belgický Tripel Karameliet. V kategorii piv typu stout/porter zvítězil anglický Rouge Shakespeare Stout a v kategorii pšeničných piv německý Kaltenberg König Ludwig Weissbier. Soutěže se zúčastnilo více než 250 značek ze stovky pivovarů z Evropy včetně Velké Británie, USA a Austrálie. Informoval o tom Josef Hlavatý, generální ředitel a místopředseda představenstva Pivovaru Náchod, který je zároveň členem prezidia Českého svazu malých nezávislých pivovarů a členem předsednictva Českého svazu pivovarů a sladoven.

Mezinárodní porota, složená z pivovarských odborníků a novinářů, degustovala anonymně vzorky ve třech kolech. Vybrala celkem 20 piv a právě náchodský Primátor Exkluziv 16% zaujal porotu vedle vytříbené chutě i barvou a dalšími vlastnostmi špičkového piva.
Také další náchodská piva prezentovaná v soutěži uspěla. V dílčí kategorii nejlepší tmavý ležák byl nejlepším pivem vyhlášen Primátor Dark a v dílčí kategorii nejlepší vícestupňový ležák Primátor Exkluziv 16%. Patrně největším překvapením pro porotce bylo v konkurenci německých piv umístění pšeničného piva Weizenbieru z náchodské produkce na druhém místě v kategorii pšeničných piv.
„Vítězství našeho v piva v hlavní kategorii i úspěchy dalších našich značek v dílčích kategoriích chápeme jako výraz ocenění práce všech, kteří chtějí a hlavně umějí v náchodském pivovaře uvařit vysoce kvalitní pivo a zároveň to vnímáme jako výzvu i závazek vyrábět to nejlepší pivo i do budoucnosti,“ prohlásil Hlavatý. „Tento mezinárodní úspěch jen podporuje názor, že kvalitní pivo může vyrobit i malý, regionální pivovar a vyplácí se sázka na výběr kvalitních surovin a používání tradiční technologie“ dodal.

Zařazeno v Aktuálně, Podniky, trhy