KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vilém Žák vystavuje ve Zbečně fotografie Květy kolem nás

14/07/08
Středočeský kraj

7.7.2008

Dlouholetý ředitel pražské Botanické zahrady a publicista RNDr. Václav Větvička zahájil v sobotu 5. července ve Zbečně vernisáž fotografií Květy kolem nás  náměstka hejtmana pro oblast životního prostředí,územního a stavebního řízení, zemědělství a informatiky Ing. Viléma Žáka. Fenomén botanické popularizace Větvička ocenil vystavené snímky a  na závěr pobavil přítomné bonmotem, že Žák už není žákem, ale mistrem.

Vilém Žák (1965) je rakovnický rodák žijící v Novém Strašecí. Fotografuje od svých 15 let. Námětem jeho fotografií je zejména příroda a zvlášť se pak věnuje floře. Fotografuje doma i při svých cestách v zahraničí. „Mojí snahou není za každou cenu vytvořit tzv. uměleckou fotografii, spíše se snažím divákovi prostřednictvím vhodného zvětšení zprostředkovat jinak ukrytý pohled na květiny kolem nás,“ řekl po zahájení výstavy Vilém Žák.

K fotografování používá Vilém Žák techniku Nikon, a to jak klasickou, tak i digitální. Výstava v Galerii Zbečno je k vidění od 5. července do 3. října 2008, otevřeno je v pondělí až čtvrtek od 8.00 do 15.30 hod. a v pátek od 8.00 do 13.30 hod.

Knižní publikace:

2003 Střední Čechy – příroda, člověk, krajina (s kolektivem autorů)
2004 Vstoupit do krajiny (s kolektivem autorů)
2005 Chráněná území ČR Střední Čechy (s kolektivem autorů

Zařazeno v Aktuálně