KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Očekává se vyšší sklizeň chmele i ceny

12/08/08

Autorka: Seifertová Eva, Agroweb 

 Chmel se začne sklízet přibližně kolem 18. srpna s tím, že česačky u zemědělců poběží zhruba čtrnáct dní. Pracovníky na sklizeň mají podniky zajištěny. Po dvou slabších letech očekávají pěstitelé, že jejichz sklizeň bude průměrná až mírně nadprůměrná. Odhaduje se, že letošní úroda bude 5950 tun, zatímco loni se sklidilo jen 5630 tun chmele. Uvedl to předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Bohumil Pázler a podotkl, že ještě záleží na počasí v příštích čtrnácti dnech, úrodu by mohl příznivě ovlivnit déšť.

Již několi měsíců vyjednávjí pěstitelé s obchodníky o cenách chmele. Podle Pázlera by ceny chmele měly meziročně vzrůst o 15 až 20 procent. Zemědělci by letos chtěli minimálně 180 000 až 200 000 korun za tunu. Jen tak pokryjí vstupní náklady a eliminují vliv silné koruny. Přibližně osmdesát procent domácí produkce chmele se exportuje, doplnil předseda svazu pěstitelů.
Právě nerentabilita pěstování vede k tomu, že plochy chmele se stále snižují. Právě v době, kdy výkupní ceny chmele byly nízké, klesaly nejvíce plochy této plodiny, tvrdí Pázler. Od roku 2000 klesla plocha chmele v tuzemsku o 750 hektarů, plocha odrůdy Žatecký poloraný červeňák se za stejné období snížila dokonce o 1165 hektarů, upřesnil.

Zařazeno v Rostlinná výroba