KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Gandalovič: Prioritou českého předsednictví je odstraňování barier

25/09/08
MZe ČR

Tisková zpráva V Annecy, 23. září 2008

Ministr Petr Gandalovič dnes na zasedání neformální radě ministrů zemědělství ve francouzském Annecy přivítal iniciativu francouzského předsednictví zahájit debatu
o budoucnosti Společné zemědělské politiky (SPZ) po roce 2013. Česká republika je podle jeho slov připravena v průběhu nadcházejícího českého předsednictví v této diskusi pokračovat nejen v kontextu plánované revize evropského rozpočtu.
 
Petr Gandalovič dnes poprvé představil ministrům ostatních členských států hlavní témata diskuzí českého předsednictví EU v oblasti zemědělské politiky. 
„Hlavní prioritou českého předsednictví je odstraňování bariér, tedy i těch reprezentující rozdílné podmínky zemědělských podpor mezi starými a novými členskými státy. Česká republika je připravena podpořit liberálnější prostředky a zejména veškeré návrhy, které povedou k větší konkurenceschopnosti evropského zemědělství,“ řekl český ministr s tím, že dalšími tématy budou mj. diskuze o redefinici méně příznivých oblastí (tzv. LFA) nebo diskuze o politice kvality zemědělských produktů.
 
Francouzské předsednictví plánuje dokončit probíhající politickou debatu o funkčnosti SZP (tzv. Health Check) s tím, že české předsednictví zajistí implementaci dohodnutých závěrů.
 
„V rámci českého předsednictví budeme pokračovat v debatě o budoucnosti Společné zemědělské politiky na Neformálním zasedání Rady ministrů zemědělství a rybolovu, které se uskuteční na přelomu května a června příštího roku v Brně. Chceme se především zaměřit na budoucí systém přímých plateb pro zemědělce,“ uvedl první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč.
 
Evropská komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer Boel ve svém dnešním projevu ústy Evropské unie vyslovila přesvědčení, že spíše než dramatických změn Společné zemědělské politiky po roce 2013 je zapotřebí zachovat již dobře fungující nástroje a zbavit se překonaných trh deformujících opatření.
 
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe

Zařazeno v Aktuálně