KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Hejtmani: Na rozdíl od vysoké politiky nevedeme sebezničující boje

25/09/08
Středočeský kraj

24.9.2008

Hejtmani ve středu 24. září vyzvali poslance všech parlamentních stran, aby zanechali hádek a malicherných politických sporů a zaměřili se na práci zákonodárného sboru a řešení skutečných problémů země. "Prodlužování současného stavu nás může dovést na pokraj hluboké politické krize a připravit společnost o zbytky důvěry v politiku a v politiky," přečetl na závěr tiskové konference Asociace krajů prohlášení hejtmanů šéf Středočeského kraje Petr Bendl.

Hejtmani se obávají, že kauzy poslanců ODS Jana Moravy a Vlastimila Tlustého před říjnovými krajskými a senátními volbami negativně ovlivní zájem veřejnosti se jich účastnit.

Politici ODS by podle názoru krajských hejtmanů měli převzít jejich styl práce a jednotu. Po posledním zasedání Asociace krajů před volbami řekl moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský, že krajští představitelé mezi sebou nevedou sebezničující souboj, v němž je nejdůležitější zničit nepřítele a pak něco budovat na spáleništi. Dvanáct z celkem 13 hejtmanů patří k občanským demokratům.  
   
"Politika se dá dělat s elegancí," připomenul Tošenovský spory uvnitř poslaneckého klubu a vedení nejsilnější vládní strany.

Odpoledne se hejtmani setkají s prezidentem a čestným předsedou ODS Václavem Klausem. Očekává se, že by se prezident mohl k situaci uvnitř ODS na následném briefingu vyjádřit.
   
Tošenovský při shrnutí čtyřleté práce Asociace krajů zdůraznil, že hejtmani vždy postupovali jednotně a nikdy na veřejnosti neukazovali případné rozpory. "Nikdo z nás nezačal hrát jinou hru," zdůraznil Tošenovský. V sestavě hejtmanů je pouze jeden zástupce jiné strany než ODS, a to lidovecký šéf Jihomoravského kraje Stanislav Juránek. Tiskové konference po jednání asociace se dnes neúčastnil.
   
Za neúspěch považují hejtmani to, že nedosáhli svých požadavků pokud jde o rozpočtové určení daní. Naopak si myslí, že jejich úspěchem je regionální zdravotnictví a to, jak se starají o silnice ve svých kompetencích. Za jeden z úkolů do budoucnosti dnes označili získání financí na výstavbu čistíren odpadních vod.

 

Zařazeno v Aktuálně