KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministerstvo vydalo výměr pro mléko

09/09/08

Zdroj: Agroweb, Fialová Zuzana (8.9.2008)

Ministerstvo financí (MF) vydalo nový cenový výměr pro mléko a jogurty dodávané do základních škol. Informoval o tom mluvčí MF Ondřej Jakob, podle kterého bude dokument nejpozději v úterý zveřejněn na internetových stránkách MF.
Kvůli nevyjasněným cenám několik mlékáren minulý týden zastavilo dodávky dotovaných mléčných výrobků do škol a obnovit je přislíbilo až po stanovení nových maximálních cen, protože stát na mléko od nového školního roku nepřispívá.
Vláda 20. srpna zrušila poskytování národních dotací na školní mléko Program je tak nyní dotován pouze z prostředků Evropské unie. Národní podpora představovala v průměru 32 procent z celkových nákladů výrobku, její zrušení předpokládá roční úsporu zhruba 60 milionů korun. EU bude nadále dotovat školní mléko v ČR osmi až 15 procenty z ceny výrobku. Omezení národních dotací podle mlékáren zvýší cenu mléka pro školáky a promítne se pravděpodobně do snížení poptávky.

Zařazeno v Aktuálně