KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr Gandalovič zahájil výstavu Kůň 2008

19/09/08
MZe ČR

Tisková zprávaV Lysé nad Labem 19. září 2008

Ministr zemědělství Petr Gandalovič dnes na Výstavišti v Lysé nad Labem zahájil v pořadí už XV. ročník výstavy Kůň 2008. Výstava patří k vrcholům české chovatelské, sportovní a dostihové sezóny.
 
Výstava nabídne reprezentanty plemen koní u nás tradičně chovaných i příslušníky plemen, která jsou v ČR téměř neznámá.
 
„Chov koní se v naší zemi neustále rozvíjí. Jejich počet v posledních třinácti letech narůstá,  podle ústřední evidence dosahuje počet koní chovaných v České republice v současné době 64 tisíc. Polistopadové pesimistické prognózy se naštěstí nevyplnily,“ uvedl ministr Gandalovič s tím, že se ČR teší v oboru i dobrému mezinárodnímu renomé.
 
Ministerstvo zemědělství přispívá k rozvoji tohoto odvětví prostřednictvím podpůrných programů, jejímž cílem je chovatele motivovat k používání moderních metod šlechtění a reprodukce. Podporuje státní Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem, pro který kromě standardních podpor nyní připravuje na možnost čerpání evropských strukturálních peněz.
 
„Významně přispíváme na zemské hřebčince, na plemena koní zařazená do genetických zdrojů a v rámci podpory mimoprodukčních funkcí zemědělství také pastevní odchovy koní. Domnívám se, že na odvětví chovu koní lze do budoucna nahlížet s optimismem. Určitě by se nám všem líbilo, kdyby se Kladrubský bělouš stal součástí státního ceremoniálu na pražském hradě, nebo aby se naše hřebčince staly standardním místem výcviku mladých koní, a to včetně koní určených pro policejní a vojenskou službu,“ podotkl Gandalovič.
 
Cílem dotací ministerstva zemědělství pro chovatele koní je podle jeho slov jednak zlepšování genetického potenciálu koní a tím zvýšení konkurenceschopnosti českých chovatelů a jednak zachování původních málopočetných populací plemen koní, která byla zařazena do tzv. genetických zdrojů.
 
Ministr v na úvod výstavy ocenil za celoživotní přínos v oblasti jezdectví tým Horse Academy Radimovice, který byl prostřednictvím Zorky Krásné uveden do jezdecké síně slávy.
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe
 

Zařazeno v Aktuálně