KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Cesta ke zvýšení plateb

08/10/08

Zdroj:  www.agroweb.cz , Fialová Zuzana (7.10.2008)

Cestou ke snížení propadu národních doplňkových plateb top-up by mohlo být využití prostředků Pozemkového fondu ČR. Podle stávajícího návrhu státního rozpočtu na příští rok totiž by totiž mělo v tomto titulu chybět asi 2,8 miliardy korun. Uvedl to ministr zemědělství Petr Gandalovič na členském shromáždění Svazu marginálních oblastí (SMO), které se uskutečnilo minulý týden v České Lípě. Tento svaz podobně jako jiní zemědělci navržený rozpočet odmítá.

Využitím těchto prostředků by se podle ministra mohl propad plateb top- up snížit o několik set milionů až necelou miliardu korun „Pokud nebude nic jiného a bude to průchodné v Poslanecké sněmovně, tak uděláme vše pro to, abychom je dostali na vyšší úroveň,“ sdělil Gandalovič s tím, že tato operace byla využita již dříve, když v rozpočtu resortu chyběly peníze. Ministr této možnosti ale nebyl podle svých slov příliš nakloněn.
V souvislosti s tím uvedl, že pokud se platby top up nepovedou navýšit, bude třeba se vrátit k jejich výplatě pouze na ornou půdu. Důvodem je, aby alespoň toto množství zajistilo financování intenzivního a produkčního zemědělství. „Pokud se nám podaří získat nějaké finanční prostředky navíc, počítá ministr s výplatou na zemědělskou půdu. Pokud by dotace byly vypláceny na zemědělskou půdu, vycházelo by zhruba 600 korun na hektar. V případě jejich výplaty na ornou půdu, činily by asi 800 korun na hektar. „Je to vždy více politické rozhodnutí,“ podotkl.
Podle představitelů svazu reálné dotace klesají nejen kvůli menšímu objemu peněz, snižuje je také silná koruna. Jen letos zemědělci odhadují, že se bude reálný propad dotací pohybovat ve srovnání s rokem 2005 kolem 12 procent a v příštím roce by na základě ekonomických odhadů mohl propad dosáhnout až na 20 procent. V souvislost s tím ministr uvedl, že není možné, aby stání rozpočet jakkoliv kompenzoval kurzové ztráty, které dopadají na zemědělce.
O možném navýšení plateb top up hovořil ministr minulý týden i s předsedou Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Stanislavem Němcem. „Čekají nás ještě klíčová jednání zejména v zemědělském a rozpočtovém výboru sněmovny,“ uvedl Gandalovič.
SMO se podle svého předsedy Milana Boleslava nehodlá připojit k případné blokádě silnic těžkou technikou, kterou jako jednu z možných forem protestu proti státnímu rozpočtu zvažuje Agrární komora ČR. „Chtěli jsme znát názor našich členů, udělali jsme si proto dnes před jednáním anketu. Většina z nich se vyslovila proti podobným akcím,“ řekl Boleslav. Sám podobné akce nepodporuje, obává se toho, že v očích veřejnosti zemědělcům spíše uškodí a může také uzavřít cestu k dalšímu jednání. Právě vyjednávání, lobování a tlak přes média považují zemědělci ze SMO za přijatelnější metodu, jak dosáhnou navýšení dotací.

Zařazeno v Aktuálně