KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Gandalovič: Dálnice do Hradce Králové může být dokončena do dvou let

16/10/08
MZe ČR

Tisková zprávaV Praze dne 15. října 2008

Vláda na svém dnešním jednání odsouhlasila směnu pozemků ve vlastnictví státu za pozemky nacházející se v trase dostavby dálnice D11, kterou vládě navrhl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Směna pozemků umožní dostavbu nedokončené dálnice z Prahy do Hradce Králové.
 
Podle schváleného materiálu provede směnu pozemků ve vlastnictví státu za pozemky pod budoucí dálnicí Pozemkový fond a posléze převede pozemky na Ředitelství silnic a dálnic, které bude dostavbu dálnice D11 realizovat. 
 
 „Schváleným rozhodnutím vlády se nám podařilo odblokovat stávající stav, kdy se celá záležitost táhne již 15 let. Výsledkem dnešního kroku vlády je možnost dokončení dálnice do Hradce Králové v horizontu 2 let, tedy do konce roku 2010. Dostavba dálnice, která je pro Východočechy klíčová, přispěje k zlepšení složité dopravní situace v celém regionu,“ uvedl po jednání ministr Gandalovič, který se vyjednávání o dálnici D11 ujal po sérii neúspěšných pokusů o dohodu v srpnu letošního roku.
 
Majetkoprávní vypořádání je navrhováno formou směny pozemků nacházejících se v trase dostavby dálnice D11 za pozemky ve vlastnictví státu a správě Pozemkového fondu. Ve schváleném materiálu se navrhuje směnit cca 253 ha státních pozemků za cca 10,6 ha pozemků nutných k dostavbě dálnice, přičemž hlavním kritériem navrhované směny je hodnota za hodnotu podle ocenění dotčených pozemků.
 
Ministerstvo zemědělství předložilo vládě návrh na majetkoprávní vypořádání pozemků nacházejících se na trase dostavby dálnice D11 nezbytných pro dostavbu další etapy dálnice D11 Poděbrady – Hradec Králové. Vlastníci pozemků nacházejících se v trase dostavby dálnice D11 požadovali namísto peněžité náhrady poskytnutí zemědělských pozemků v rozsahu odpovídajícím hodnotě pozemků dotčených výstavbou dálnice D11. Podmínkou pro provedení směny bude skutečnost, že majitel bude ke dni podepsání směnné smlouvy prokazatelným vlastníkem k předmětným pozemkům.
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe

Zařazeno v Aktuálně