KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Virózy a mšice

09/10/08
Státní rostlinolékařská služba Mastná, Belzová

Aphid Bulletin 26/2008

Obiloviny – Rhopalosiphum padi (mšice střemchová)RHOPAD – využila teplého počasí k intenzivnějšímu přeletu na nové hostitelské rostliny – mladé porosty obilnin. Tato mšice letově ožila zejména na území středních Čech a střední a jižní Moravy. Týdenní záchyty jsou momentálně na hodnotách dlouholetého normálu. Další vzestup migrace mšic a tím i početnější úlovky v SP lze očekávat v příštích dvou týdnech. Tato skutečnost je signálem pro zahájení průběžné kontroly náletu mšic do žlutých misek umístěných ve vzcházejících porostů ozimů a realizaci ochranných opatření proti nakažení mladých ozimů virem BYDV – insekticidní postřik při objevení prvních mšic na rostlinách.

Nejkritičtějším obdobím pro nakažení mladých ozimů virovou infekcí je růstová fáze od 2. do 6. listu ( BBCH 12 – 16 ).

Počasí

Na začátku prvního podzimního týdne bylo převážně oblačno až zataženo s místními přeháňkami nebo deštěm. Nejnižší ranní teploty klesaly až k nule a odpolední vystoupaly k 12 až 14 °C. Chladný ráz počasí vydržel až do čtvrtku, kdy se do střední Evropy začala rozšiřovat mohutná oblast vysokého tlaku vzduchu se středem nad Britskými ostrovy, což znamenalo příjemné oteplení, které vyvrcholilo o svátečním víkendu, kdy bylo po dlouhých třech týdnech zase pěkné počasí. Lidová pranostika, že kolem sv. Václava bývá pěkné počasí se s největší pravděpodobností letos nenaplní, protože podle dlouhodobé předpovědi má být počátek října chladný, což znamená žádné babí, indiánské nebo svatováclavské léto, ale pěkně přes den čepici na uši a večer ke kamnům nebo pod peřinu.

Situace v letové aktivitě mšic

Počátek týdne nebyl pro migraci mšic příznivý, bylo chladno, deštivo a často foukal silný vítr. Zesílení přeletu nastalo až koncem týdne, kdy se výrazně oteplilo, přestalo pršet a foukal slabý vítr. Vzestup letové aktivity byl zaznamenán zejména v nížinách a středních polohách. Tuto skutečnost potvrzují zvýšené úlovky okřídlených mšic v SP. Výrazně vzrostly zejména úlovky u RHOPAD a MYZPER. Vzrostly také počty ulovených samců, což signalizuje, že s blížícím se koncem vegetační sezóny přibývá okřídlených sexupar, které spěchají na své zimní hostitele založit pohlavní – vejcorodé pokolení sexuales.

Stav porostů

Obiloviny
RHOPAD – využila teplého počasí k intenzivnějšímu přeletu na nové hostitelské rostliny – mladé porosty obilnin. Tato mšice letově ožila zejména na území středních Čech a střední a jižní Moravy. Týdenní záchyty jsou momentálně na hodnotách dlouholetého normálu. Další vzestup migrace mšic a tím i početnější úlovky v SP lze očekávat v příštích dvou týdnech. Tato skutečnost je signálem pro zahájení průběžné kontroly náletu mšic do žlutých misek umístěných ve vzcházejících porostů ozimů a realizaci ochranných opatření proti nakažení mladých ozimů virem BYDV – insekticidní postřik při objevení prvních mšic na rostlinách. Nejkritičtějším obdobím pro nakažení mladých ozimů virovou infekcí je růstová fáze od 2. do 6. listu ( BBCH 12 – 16 ).

Brambory
Poslední dva deštivé týdny výrazně zpomalily sklizeň konzumních a sadbových brambor, což může znamenat lokální zhoršení kvality hlíz a vyšší % skládkových chorob. Silná podzimní migrace bramborových mšic je stále velkým nebezpečím pro hony, kde došlo k obrůstání – nové obrosty ihned likvidovat.

Cukrovka
Stav porostů – konec září nepřál růstu cukernatosti, podle posledních rozborů cukernatost řepy dosahuje průměrných hodnot. Ve zbývajícím vegetačním období zůstane cukernatost spíše na hodnotách dlouholetého normálu ( prognóza chladnějšího podzimu ). Choroby – místy se šíří padlí řepné a skvrnatička řepná, tyto sílící pozdní infekce nejsou pro cukrovku již nebezpečné. Plevelná řepa, vyběhlice – pokračovat v mechanické likvidaci, zamořené hony přednostně sklidit a nasadit komplexní ochranná opatření k potlačení výskytu plevelných řep ( viz AB č. 23 )

 

V Opavě 2.10.2008

Antonín Köhler


Tato tiskovina (listovka) nesmí být přetiskována nebo uváděna do oběhu pomocí elektronických, mechanických, fotografických či jiných prostředků bez výslovného povolení SRS, Těšnov 17, 11705 Praha 1

Zařazeno v Rostlinná výroba