KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Dnes se ochutnává Svatomartinské víno

11/11/08

Zdroj: Agroweb, Přibík Oldřich, 11.11.2008

Na desítkách míst po celé zemi se dnes otevírají lahve Svatomartinského vína. Například na náměstí Svobody v Brně se hodinu před polednem sešlo zhruba tisíc lidí.
Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si na den svatého Martina poprvé novým mladým vínem. V tento den hospodáři přijímali do služby nové děvečky a pacholky nebo jim službu prodlužovali. Na stvrzení dobré služby si všichni poprvé přiťukli právě mladým vínem. Kromě Brna se dnes budou zátky ze svatomartinských lahví vytahovat také v desítkách dalších měst, například Hodoníně, Čejkovicích, Hustopečích, Ústí nad Labem nebo Litoměřicích. Další akce v tomto týdnu plánují také stovky vinoték a restaurací po celé zemi. Věhlasu světově známého francouzského Beaujolais Nouveau zatím Svatomartinské ani zdaleka nedosahuje, zájem vinařů o nabídku mladých vín pod společnou známkou Vinařského fondu se ale každoročně zvyšuje, řekl Pavel Krška z Národního vinařského centra, které distribuci vín koordinuje. Letos se na trhu objeví kolem 800 tisíc lahví vín, což je o polovinu více než před rokem. Zájemci mohou tak ochutnat 175 druhů vín od 80 vinařů, v Brně je jich k dispozici rovná stovka.
Za 100 korun si mohou návštěvníci vyhřívaných stanů koupit degustační skleničku s logem Svatomartinských vín, která je opravňuje k neomezené ochutnávce všech vystavených vzorků. Ochrannou známku Svatomartinských vín zdarma propůjčuje Vinařský fond všem vinařům, jejichž vzorky projdou testem kvality. Letos senzorickými testy neprošla sedmina vín, loni to byla pětina.

Zařazeno v Aktuálně