KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Konference Zemědělského svazu hodnotila aktuální situaci v zemědělství

07/11/08
MZe ČR

Tisková zpráva Ve Žďáru nad Sázavou, 6. listopadu 2008

Možné dopady ekonomické krize na zemědělce hodnotil dnes na celostátní konferenci Zemědělského svazu ministr zemědělství Petr Gandalovič. Debata se samozřejmě vedla i o sektorových prioritách nadcházejícího českého předsednictví.
 
Ministr Gandalovič se v průběhu svého vystoupení na celostátní konferenci Zemědělského svazu vyjádřil k aktuální situaci. Podle jeho slov se do zemědělství zřejmě promítne i ekonomická krize. Kvůli nižší výkonnosti ekonomiky v příštím roce zřejmě nastane tlak na škrty ve státním rozpočtu. Ministr ale zároveň zemědělce ujistil, že příslib dorovnání přímých plateb, na kterém se nedávno dohodl s premiérem, stále platí. „Pokud se sníží dostupnost úvěrů pro české zemědělce, jsme připraveni diskutovat o tom, zda opět nenastartovat garance Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu,“ podotkl Gandalovič.
 
Velkým tématem a jednou z hlavních priorit CZ PRES bude politika kvality, ta právě prochází revizí, kterou odstartovala Evropská komise zveřejněním tzv. Zelené knihy v polovině října. České předsednictví chce shrnout širokou debatu založenou na tomto materiálu na konferenci na vysoké expertní úrovni, kterou plánuje uspořádat v březnu příštího roku.
 
Další oblastí, do které hodlá české předsednictví napřít úsilí, je zjednodušení Společné zemědělské politiky – z pohledu ČR i většiny členských států jde o prioritní téma budoucího fungování SZP zahrnující řadu aspektů jako je rušení nepotřebné legislativy, novelizace předpisů v zájmu jejich zefektivnění, sdílení best practices při implementaci, sjednocení například v otázce Cross compliance či administrace plateb. Zjednodušení zemědělské legislativy vychází z širšího programového zadání EK 2004-2009. „S ohledem na končící mandát současné komise pracuje teď DG AGRI ze zadání komisařky Mariann Fischer Boel na zpracování zprávy, tak zvaného Simplification Reportu, o naplnění těchto vytyčených cílů. České předsednictví má proto ambici tuto otázku významně posunout,“ uvedl Gandalovič.
 
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe

Zařazeno v Aktuálně