KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Sedmadvacítka dosáhla politické dohody o Health Checku

21/11/08
MZe ČR

Tisková zprávaBrusel, 20. listopadu 2008 

Po celonočních trilaterálních i kuloárních jednáních ministrů zemědělství sedmadvacítky se rada k finální diskuzi sešla v sedm hodin ráno. V krácení plateb, proti kterému ministr Petr Gandalovič bojuje už od zahájení zdravotní prověrky Společné zemědělské politiky, se Česku podařilo zabodovat – progresivní část modulace je výrazně snížena.
 
Česku se povedlo do konečného kompromisu prosadit všechny zásadní požadavky. Skutečné zjednodušení a odstranění nerovností mezi členskými státy, ale Health Check nepřinesl. ČR proto bude usilovat o další zjednodušování SZP, a to především v rámci svého nadcházejícího předsednictví.
„Podařilo se nám vyjednat výrazné snížení sazby zohledňující velikost farmy: tam zůstala čtyři procenta z původních devíti v pásmu nad 300 tisíc eur, ostatní nižší pásma byla úplně zrušena. Je to dobrá zpráva pro české farmáře, kteří tak nepřijdou o tolik peněz, jak zamýšlely původní návrhy. “ vysvětluje ministr Gandalovič.
 
Novým členským státům se podařilo vyjednat mimořádné navýšení prostředků na podporu zemědělského sektoru. Jedná se o 90 milionů eur ročně.
 
V rámci článku 68 došlo k navýšení ze 2,5 na 3,5 procenta u podpor pro tzv. citlivé sektory.
 
Součástí kompromisního balíčku se stalo i prohlášení Rady a Komise o úsilí srovnat úroveň přímých plateb v rámci Společenství po roce 2013.
 
Jedním z úspěchů je dále jednání o míře kofinancování peněz přesouvaných na podporu venkova, která byla navýšena na 90 procent z rozpočtu EU.
 
V závěrečném hlasování se Česko zdrželo, nicméně bylo dosaženo kvalifikované většiny.
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe

Zařazeno v Aktuálně