KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vznikla evropská technologická platforma pro výzkum v ekologickém zemědělství

05/12/08
MZe ČR

Tisková zprávaV Bruselu dne 3. prosince 2008

Vznik technologické platformy„TP Organics“  pro výzkum v oblasti ekologického zemědělství dnes na Stálém zastoupení ČR při EU oficiálně oznámili Marco Shlueter a Nick Lampkin z mezinárodní asociace ekologického zemědělství IFOAM-EU. Podporu platformy vyjádřil jménem ministra zemědělství ČR náměstek pro životní prostředí, výzkum a vdělávání Jiří Urban. Její vznik uvítali i Timothy Hall z Genarálního ředitelství EK pro výzkum, Jean-François Hulot z Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova, zástupci Evropského parlamentu, evropských zemědělských asociací a výzkumných institucí. Platforma se zaměří na řešení aktuálních témat, jakými jsou kvalita potravin, rozvoj venkova a ochrana životního prostředí.
 
Ačkoliv ekologické zemědělství představuje svým odlišným pojetím a přístupem k zemědělské produkci jednu z nejdůležitějších cest k dlouhodobě udržitelnému zemědělství a v Evropě i ve světě zaznamenává obrovský nárůst, není výzkum v oblasti environmentálních metod hospodaření a produkci biopotravin dostatečně podporován. Proto bylo v roce 2007 iniciováno vytvoření platformy, která se bude o rozvoj výzkumu aktivně zasazovat. Mezi její hlavní priority patří posílení venkovských ekonomik na regionální i evropské úrovni, zabezpečení produkce kvalitních potravin a lepší transfer vědeckých poznatků do praxe. „Ekologičtí zemědělci a producenti biopotravin volají po informacích i účinných a praktických environmentálních metodách. Z kvalitního výzkumu by jednoznačně profitovali. Právě proto vznik platformy pro výzkum v ekologickém zemědělství podporujeme,“ zdůrazňuje aktivní postoj českého ministerstva zemědělství náměstek Jiří Urban.
 
Jedním z úkolů platformy je zohlednit výzkum ekologického zemědělství (EZ) a produkce biopotravin v 7. rámcovém programu výzkumu a technologického rozvoje EU. Objem investic do výzkumu EZ neodpovídá rostoucímu významu a podílu ploch EZ z celkové plochy zemědělské půdy v Evropě. Rozdílný přístup EU k financování výzkumu vychází výrazně ve prospěch intenzivního zemědělství a rozvoje biotechnologií oproti projektům zaměřeným na rozvoj dlouhodobě udržitelného hospodaření. „Výzkum v oblasti ekologického zemědělství a produkce biopotravin může nabídnout společnosti nové a netradiční sociální, ekologické a ekonomické koncepty, které přímo korespondují s požadavky udržitelné produkce potravin a rozvoje venkova,“ řekl Nic Lampkin, přední výzkumný pracovník a zástupce ISOFAR, který představil nový programový dokument platformy „Vize pro výzkum ekologického zemědělství a biopotravin do roku 2025“. Podotkl, že v  současné době neexistuje žádná jiná evropská platforma, která by k problematice udržitelné zemědělské produkce přistupovala tak komplexně a nabízela současně řešení jak na environmentální, tak na sociálně – ekonomické úrovni.
 
Platforma sdružuje nejvýznamnější oborová sdružení, vědecké instituce a průmyslové podniky z oblasti ekologického zemědělství a výroby biopotravin. Veřejný zájem o kvalitu potravin, environmentální a sociální standardy a další oblasti potvrzuje i významné zapojení spotřebitelské veřejnosti.
 
Petr Vorlíček, tiskový mluvčí MZe
 

Zařazeno v Aktuálně

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.