KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Gandalovič jednal se soukromými zemědělci o situaci na trhu s mlékem

12/01/09
MZe ČR

Tisková zprávaV Praze, 9. ledna 2009

Ministr zemědělství Petr Gandalovič dnes jednal s předsedou Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) Stanislavem Němcem o situaci na trhu s mlékem. Šéf ASZ ČR ministrovi předložil návrhy opatření, které by  měly podle asociace pomoci řešit současnou situaci v sektoru.
 
Návrh ASZ ČR obsahuje celkem devět bodů včetně rozšíření garance úvěrů zemědělcům prostřednictvím PGRLF nebo využití českého předsednictví k nastartování diskuse o možnosti vývozu mléčných přebytků z EU.
 
Ministr se zajímal zejména o návrh na zavedení „konvergenčního programu“ na podporu výrobců mléka, kteří by se rozhodli anebo byli nuceni ukončit výrobu mléka. Předmětem další diskuse by mohla být podle jeho slov také eliminace daňové zátěže u přímých plateb.
 
„Jsme připraveni o návrzích Asociace soukromého zemědělství ČR dále jednat. Našim cílem je najít taková řešení, která by nesměřovala pouze ke stabilizaci sektoru zemědělství jako takového, ale vždy také zohledňovala požadavky drobnějších zemědělců, kteří neodmyslitelně patří na český venkov a spoluvytváří kolorit české vesnice,“ uvedl ministr Gandalovič.
 
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe
 

Zařazeno v Živočišná výroba