KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Gandalovič: Máme řešení aktuálních potíží českého zemědělství

30/01/09
MZe ČR

Tisková zpráva Ve Žďáru nad Sázavou 29. 1. 2009 

„Co teď a co potom v českém zemědělství?“ je název semináře, který dnes probíhá ve Žďáru nad Sázavou. Odpovědí na otázku týkající se aktuálních potíží v zemědělství je podle ministr Petra Gandaloviče opatření PGRLF, která mají usnadnit farmářům přístup k financím za současné ekonomické krize.
 
Dvě miliardy korun na podporu podnikatelských subjektů schválila vláda v pondělí. V rámci předsednictví ministr intenzivně jednal s Evropskou komisí o urychleném řešení situace v sektoru mléka.
 
V souvislosti s mléčnou krizí se seminář zabýval i otázkou snížení nákladů na výrobu mléka do budoucna, požadavky správné zemědělské praxe, zavádění moderních technologií nebo trendy šlechtění skotu.
 
Mezi recepty, které pomohou českým zemědělcům překonat současnou ekonomickou krizi, patří subvence úroků z úvěru, garance k provozním úvěrům pro zemědělské prvovýrobce, podpora pojištění hospodářských zvířat i lesního sadebního materiálu nebo rozšíření stávajícího investičního programu Zemědělec o poskytování podpory i velkým podnikům. Podle ministra je pozitivní také to, že se podařilo zvrátit zamýšlené seškrtání národních doplňkových plateb.
 
„Příští týden bude sněmovna jednat o přesunu další miliardy korun z Pozemkového fondu. Dorovnání národních doplňkových plateb pomůže celému zemědělství, tedy i sektoru mléka," uvedl v rámci svého vystoupení na semináři Petr Gandalovič.
 
 
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe

Zařazeno v Aktuálně