KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ceny zemědělských komodit se zvyšují

18/02/09
autor1

Zdroj: Agroweb, Přibík Oldřich (17.2.2009)

Ceny většiny komodit obchodovaných na brněnské Plodinové burze pokračují po zimní stagnaci v mírném růstu. Celosvětovou finanční krizi však provází zpomalení obchodní aktivity, negativně působí také oslabování kurzu koruny, uvedl to generální sekretář burzy Karel Zezula.

Za poslední dva týdny nejvíce podražila krmná pšenice, a to až o 143 korun za tunu. V paritě FCA, kdy dopravu hradí kupující, stojí nyní tuna 2575 korun, v paritě DDP, kdy dopravu platí prodávající, pak 2614 korun. O více než 100 korun za tunu podražila také řepka olejná a kukuřice. Vlivem oslabování kurzu koruny je stále obtížnější prodat obiloviny zejména na zahraničních trzích, zvláště pak v Polsku, dodal Zezula.
Loni klesly ceny komodit o desítky procent v důsledku velmi dobré sklizně obilovin. O rok dříve se naopak kvůli špatné úrodě dostaly na téměř dvojnásobek. Od počátku roku ale ceny komodit opět mírně rostou.

Zařazeno v Aktuálně