KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Na vodovody a kanalizace bude připraveno 9 miliard korun

05/03/09
MZe ČR

Tisková zprávaV Praze, dne 3. března 2009

Poslanecká sněmovna dnes jednohlasně schválila ve zrychleném režimu již v prvním čtení přijetí úvěru od Evropské investiční banky. Jedná se o důležitý krok pro zahájení programu Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II. Tento program bude spravovat celkem 9,1 miliardy korun a bude zaměřen na výstavbu vodovodů, kanalizace a čistíren odpadních vod, zároveň bude zahrnovat podporu spolufinancování staveb z Operačního programu životní prostředí.
 
„Úvěr od Evropské investiční banky představuje třetinu prostředků v připravovaném programu Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II. Je důležité, aby přijetí tohoto úvěru teď v krátké době posvětil senát a prezident,“ řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Celý program by měl startovat začátkem roku 2009, je tedy důležité, aby byl legislativní proces co nejkratší.
 
„Tento program zahrnuje podporu spolufinancování akcí, které jsou financovány z Operačního programu životní prostředí. Dále podporu napojování obcí na zdroje pitné vody dodatečně odolné vůči klimatickým výkyvům a podporu výstavby kanalizací a čistíren odpadních vod v obcích pod 2 000 obyvatel,“ doplnil ministr Gandalovič. Výstavba vodovodů a kanalizací v menších obcích je z důvodů rozptýlené zástavby velmi náročná, a malé obce by nebyly schopny tyto akce z vlastních omezených rozpočtů realizovat.
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe

Zařazeno v Aktuálně, Novinky