KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Obce a evropské peníze

26/03/09
Ing. Lenka Šplíchalová / Infovenkov

Obce požadovaly mnohem více, než je k dispozici, vybírají se proto nejlepší projekty.

Obce v kraji usilují o další evropské peníze
V nedávno ukončené 5. výzvě k předkládání projektů do Regionálního operačního programu Severozápad bylo nejvíce projektů podáno v oblasti podpory 2.2 Investice pro zlepšení fyzické infrastruktury.
Největší skupinou žadatelů v této oblasti jsou obce, které předložily celkem 77 projektů, z  toho 31 v Karlovarském a 46 v Ústeckém kraji. Celkem obce požádaly o více než 1,6 miliardy korun, k rozdělení je přitom připraveno 157 milionů korun. „Převis projektů je opravdu velký. Na jednu stranu je to dobře, protože princip rozdělování evropských dotací stojí na tom, že jsou vybírány nejlepší projekty. Znamená to ovšem také, že řada projektů dotaci nezíská. Neúspěšní žadatelé je budou muset předložit znovu, nebo pro ně hledat jiné způsoby financování,“ uvedl hejtman Josef Novotný, který je také členem Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad.
O evropské dotace se uchází například město Lázně Kynžvart, které by je chtělo získat pro projekt Ze zámku na hrad. Mezi žadateli jsou i Abertamy, které předložily projekt rekonstrukce veřejných prostranství. Město Jáchymov pak do 5. výzvy podalo projekt zaměřený na revitalizaci historického jádra.
Zahájena byla kontrola a hodnocení předložených projektů. „V současné době probíhá kontrola přijatelnosti a formálních náležitostí. Následně dojde k hodnocení, v rámci kterého budou projekty obodovány nezávislými experty a hodnotiteli. Množství bodů, které obdrží pak rozhodne o tom, zda získají dotace. Proces hodnocení projektů podaných do 5. výzvy by měl skončit v červnu,“ uvedl Petr Vráblík, ředitel Úřadu Regionální rady.
Z Oblasti podpory 2.2 Investice pro zlepšení fyzické infrastruktury bylo dosud rozděleno přes 400 milionů korun. Úspěšným žadatelem je například Pernink, který z evropských peněz postaví a vybaví objekt pro kulturní a komunitní život. Podpořena bude také rekonstrukce kostela "Čtrnácti svatých pomocníků v nouzi" a rekonstrukce místní komunikace v obci Tři Sekery nebo projekt rekonstrukce a dostavby víceúčelového areálu pro sportovní a volnočasové aktivity, který úspěšně předložilo město Chyše.
Zdroj: Karlovarský kraj

Zařazeno v Novinky