KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

BSE test pro živá zvířata

02/04/09
Ing. Lenka Šplíchalová / Infovenkov

Jednoduchý krevní test na BSE a CWD.

BSE test pro živá zvířata

Tým kanadských a německých vědců objevil jednoduchý, levný krevní test na detekci BSE a CWD. K průmyslovému využití by měl být test připraven v průběhu několika let.
Kanadští a němečtí vědci společně hledají nový způsob testace bovinní spongioformní encefalopatie (BSE) u krav. Tým vědců z University of Calgary objevil, že jednoduchý a levný krevní test prováděný na živých zvířatech by mohl být schopný detekovat výskyt infekce BSE u skotu a chronic wasting disease (CWD) u jelenovitých o několik měsíců před manifestací klinických příznaků.
To je převratné, protože dosud bylo možné diagnostikovat onemocnění pouze na základě rozboru mozkové tkáně z mrtvých zvířat.
Vědci sledovali 19 jelenů infikovaných a 19 neinfikovaných CWD a 16 kusů skotu infikovaných a neinfikovaných BSE. Byli schopni identifikovat sekvence DNA v krevních vzorcích živých zvířat infikovaných CWD nebo BSE. Vědecký tým dokonce považuje za velmi nadějné vytvoření standardního testovacího kitu, vyznačujícího se nízkou cenou a vysokou výkonností v průběhu několika příštích let.
Na výzkumu, jehož výsledky byly publikovány v lednovém vydání Oxford Journal Nucleic Acids Research se podíleli vědci z University of Calgary, vědci z Canadian Food Inspection Agency, experti z Federal Research Institute for Animal Health a University of Gottingen v Německu a rovněž se spolupodíleli na vývoji testu zástupci americké firmy Chronic Biomedical.       
BSE test for live animals near
Feedstuffs, 81, 2009, č. 8, s. 13

Zdroj: Agronavigátor