KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Výsledky soutěže Vesnice roku 2009 v září

09/06/09
Ing. Lenka Šplíchalová / Infovenkov

Výsledky celostátního kola soutěže budou vyhlášeny v Luhačovicích na folklorním festivalu 10.–13. září 2009.

Ve středu 3. června se konala na Městském úřadu v Luhačovicích pracovní schůzka představitelů města a pořadatelů festivalu „Písní a tancem“  s vyhlašovateli soutěže Vesnice roku. Dohodli se na tom, že výsledky celostátního kola soutěže Vesnice roku 2009 v Programu obnovy venkova budou zveřejněny v rámci programu Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů „Písní a tancem“ v Luhačovicích, který se koná ve dnech 10. – 13. září.
Na jednání byli přítomni předseda SPOV ČR Eduard Kavala, zástupci MMR ČR a MZe ČR, předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica, starosta Města Luhačovice František Hubáček, zástupci Lázní Luhačovice, a. s., a prezidentka festivalu Radka Ehrenbergerová. Projednali i organizační záležitosti a kooptovali do přípravného výboru festivalu Eduarda Kavalu a tajemnici soutěže M. Tichou.
Celostátní komise, která bude hodnotit soutěž Vesnice roku 2009, se sjede do Luhačovic den předem a vybere z 13 obcí, vítězů krajských kol, ty nejlepší. Následující den budou otevřeny během programu festivalu obálky s výsledky: kdo obdrží ocenění Zlaté stuhy, kdo obsadí 2. a 3. místo v celostátním kole a především kdo ponese titul Vesnice roku 2009. Komise vyhodnotí i vítěze soutěže o Putovní pohár Folklorního sdružení ČR, který FoS ČR uděluje obci s nejvýraznějším programem dlouhodobé péče o místní lidové tradice.
K vlastnímu předání ceny pak dojde na slavnosti ve vítězné obci. Finanční odměna každoročně pomáhá obcím k dalšímu zvelebení. Soutěž Vesnice roku motivuje obyvatele obcí k větší snaze o rozvoj svého domova a ukazuje na rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy vesnic.
Zdroj: SPOV ČR

Zařazeno v Novinky