KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Péče o krajinu zdrojem peněz

24/11/09
Ing. Lenka Šplíchalová / Infovenkov

Spolupráce při dlouhodobé péči o zeleň se vyplatí.

Obec Telecí ležící, na východním kraji Českomoravské vrchoviny, získala v letošní krajské i celostátní soutěži Vesnice roku 2009 oranžovou stuhu. Odbornou komisi zaujala spolupráce obce se zemědělskými subjekty. Za první místo v Česku dovezl starosta Jaroslav Šimon šek na 800 tisíc korun. K mimořádnému úspěchu popřál starostovi také hejtman Radko Martínek, který do malebné vesnice zavítal ve středu 18. listopadu.
Vedení obce požádalo hejtmana o krajský příspěvek na investice v obci. Necelý milion,  který získala obec v celostátním finále, jim na výměnu, oken, opravu mostu, který je v havarijním stavu, veřejné osvětlení nebo zateplení zdravotního střediska nestačí. Východiskem by podle Martínka mohly být evropské peníze, projekt zateplování nebo program venkova ministerstva pro místní rozvoj.  
Zastupitelé nechtěli jenom radu, jak sehnat peníze, ale pochlubili se, jak se jim vyplácí dlouhodobá péče o krajinu a zeleň. Před sedmi lety získali zelenou stuhu z poté Telecí reprezentovalo Pardubický kraj i Českou republiku na mezinárodní soutěži Entente Florale, odkud dovezli stříbrnou medaili. (mag)
Zdroj: Pardubický kraj

Zařazeno v Novinky