KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vláda schválila program na podporu nákupu zemědělské půdy

26/11/09

Vláda schválila program na podporu nákupu zemědělské půdy       Kabinet na dnešním jednání podpořil návrh programu Podpora nákupu půdy, který umožní zemědělcům čerpat z prostředků Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) dotace na úrok z úvěru na nákup nestátní zemědělské půdy. Návrh vládě předložil ministr zemědělství Jakub Šebesta.   Předkládaný program […]

Vláda schválila program na podporu nákupu zemědělské půdy
 
 
 
Kabinet na dnešním jednání podpořil návrh programu Podpora nákupu půdy, který umožní zemědělcům čerpat z prostředků Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) dotace na úrok z úvěru na nákup nestátní zemědělské půdy. Návrh vládě předložil ministr zemědělství Jakub Šebesta.
 
Předkládaný program navazuje na program Půda, u kterého mohli farmáři podávat žádost o poskytnutí podpory do letošního 30. září. Předpokládaný objem podpory pro program činí 34 milionů korun.
 
„Cílem programu je snaha přispět k řešení nedostatku vlastních finančních zdrojů u zemědělských prvovýrobců a umožnit tím nákup nestátní zemědělské půdy," uvedl ministr Šebesta. Stát v rámci programu může podle jeho slov  zemědělcům, kteří si u banky vezmou úvěr na nákup zemědělské půdy, pomoci hradit část úroků z půjčky.
 
Většina zemědělců v Česku hospodaří na pronajaté půdě. Podle výsledku šetření Českého statistického úřadu z roku 2007 pouze 17 procent zemědělské půdy v zemi obhospodařovávali její právoplatní majitelé.
 
 
 
 
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe

Zařazeno v Novinky a akce