KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Malé elektrárny v ohrožení?

13/04/10
Ing. Lenka Šplíchalová / Infovenkov

Rybáři se s energetiky přou o vodu protékající řekami.

Ohroženo je až tři sta malých elektráren. Osud vodní minielektrárny na Křemžském potoce nedaleko od Českého Krumlova je nejistý. Její majitel Bedřich Čížek, který na ni přebudoval bývalý mlýn, zvažuje, že ji zavře.
Úřady v čele s ministerstvem životního prostředí totiž požadují, aby ve všech korytech potoků a řek zůstávalo více vody kvůli rybám. Ta by pak mohla scházet při výrobě elektřiny. Jejich požadavek má podpořit novela vodního zákona, kterou právě projednávají poslanci.
„Pokud novela projde v podobě, jak ji předložila vláda, vyrobím o třetinu elektřiny méně. Stejně jako já bude muset kvůli nedostatku vody skončit řada dalších malých elektráren,“ řekl Ekonomu Čížek.
Předseda Svazu podnikatelů pro využití energetických zdrojů Jiří Vrba předpokládá, že nižší příděly vody ohrozí dvě až tři stovky elektráren. Těch „starých“, které zatím nemají stanoven minimální průtok. Odhaduje, že v nich výroba proudu klesne na polovinu.
Stejně jako ostatní zástupci svazu se snaží novelu změkčit.
Zápas o vodu je už řadu let příčinou ostrých sporů mezi provozovateli elektráren na jedné a rybáři či ochránci přírody na druhé straně.
Celý článek zde
Zdroj: Enviweb
 
 

Zařazeno v Novinky