KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Regionální potravina

13/05/10
MZe ČR

Regionální potraviny V poslední době je stále více diskutována kvalita potravin, na náš trh se valí množství potravin často pochybného původu a nevalné kvality, které může ohrozit i zdraví. Orientace na tomto poli je čím dál obtížnější. Zákazník má právo na kvalitní zboží. Říká se, že kvalita se prosadí sama, ale mnohdy je to běh […]

Regionální potraviny

V poslední době je stále více diskutována kvalita potravin, na náš trh se valí množství potravin často pochybného původu a nevalné kvality, které může ohrozit i zdraví. Orientace na tomto poli je čím dál obtížnější. Zákazník má právo na kvalitní zboží.

Regionální potravinyŘíká se, že kvalita se prosadí sama, ale mnohdy je to běh na dlouhou trať, zejména v dnešní době, kdy se snižuje kupní síla obyvatelstva. To je jeden z důvodů, proč Ministerstvo zemědělství nastartovalo nový projekt, který má podpořit spotřebu regionálních potravin a u veřejnosti je zviditelnit. Právě v regionálních producentech je velký potenciál, zejména co se týká kvality. Cílem informační kampaně je zvýšit zájem lidí o to, co se vyrábí v jejich okolí a povzbudit je v preferencích regionálních potravin a posílit jejich hrdost na svůj kraj.  Mělo by být samozřejmostí nakupovat místní potravinářské produkty.

Co chce kampaň lidem říci? Vyhledávejte regionální potraviny, a to z mnoha důvodů. Znáte lokalitu, odkud potraviny pochází, potkáváte lidi, kteří je vyrábí, máte možnost dohlédnout na kvalitu. Dalším aspektem je i udržení pracovních míst v procesu produkce potravin.

Aby se kupující lépe orientovali, je vytvořena značka „regionální potravina“, jež je značkou původu, kterou budou moci výrobci a prodejci umisťovat na regionální výrobky.


30.11.2009

Proč nakupovat regionální potraviny?

Potraviny přímo z vašeho kraje nemusí absolvovat dlouhou cestu až k Vám na stůl, a jsou proto díky vyšší čerstvosti chutnější.

Zařazeno v Aktuálně