KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Nová naučná stezka v oblasti Starých Hamrů – Beskydy

26/07/10

TISKOVÁ ZPRÁVA Za krásou starých beskydských osad na novou naučnou stezku v oblasti Starých Hamrů   Hradec Králové, 23. července 2010 – Milovníci a návštěvníci Beskyd mají nyní o důvod navíc do těchto nádherných hor zavítat. V oblasti obce Staré Hamry v okrese Frýdek Místek v Moravskoslezském kraji na ně totiž čeká zcela nová naučná stezka začínající v  místní […]

TISKOVÁ ZPRÁVA


Za krásou starých beskydských osad na novou naučnou stezku v oblasti Starých Hamrů

 

Hradec Králové, 23. července 2010 Milovníci a návštěvníci Beskyd mají nyní o důvod navíc do těchto nádherných hor zavítat. V oblasti obce Staré Hamry v okrese Frýdek Místek v Moravskoslezském kraji na ně totiž čeká zcela nová naučná stezka začínající v  místní části Starých Hamrů zvané Samčanka a vedoucí přes horskou osadu Němčanka až do osady Javořina. Stezka, která vznikla ve spolupráci Lesů ČR a obce Staré Hamry, je dlouhá 6,7 kilometru a má několik odpočinkových míst s vhodně umístěnými informačními panely a směrníky.

Stezka využívá stávajících lesních cest a částečně i současných turistických tras vedoucích přes několik odlehlých osad obcí Staré Hamry a Bílá. Prostřednictvím naučných panelů lidé objeví informace o tom, jak a kdy osady, kterých je jen na území Starých Hamer přes padesát, vznikly nebo třeba jak se v nich kdysi žilo. Stezka vede rovněž okolo památných míst – památného a chráněného tisu na Němčance a okolo několika křížků. Trasa je nenáročná. Z hřebenu Javořiny a Kozích hřbetů je nádherný výhled na okolní krajinu.

„Lesy ČR na vybudování naučné stezky přispěly v rámci svého Programu 2000, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů. Podíleli jsme se nejen na vybudování všech informačních panelů, ale také několika odpočinkových míst,“ říká Libor Konvičný, správce Lesní správy Lesů ČR Ostravice.

Kruh se uzavírá…

Milé překvapení na turisty čeká po dosažení cíle na Javořině. Z tohoto místa se totiž na Samčanku mohou vrátit po jiné, o něco starší, ale za to půvabné obrázkové cestě, které její původní krásu před třemi lety vrátili lidé ze Starých Hamer. Unikátní atrakce má svůj původ v 50. letech minulého století, kdy Josefa Tomášková známá jako Pepinka pro děti putující do školy z horských samot cestu mezi Javořinou a Samčankou vyzdobila pestrými obrázky, básničkami a pořekadly. V roce 2007 se cestu podařilo obnovit díky nadšení místních obyvatel.

 

Zbyněk Boublík
Tiskový mluvčí Lesů ČR
Tel.: +420 724 813 301, E-mail: Boublik@lesycr.cz

Zařazeno v Novinky, Novinky a akce