KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

3. farmářské trhy v Příbrami

20/09/10

Pozvánka na 3. Farmářské trhy Obora v Příbrami.   Tuto sobotu (25.září) se na nábřeží Horní Obory uskuteční již třetí Farmářské trhy v Příbrami. Příbramáci, kteří na trhy chodí pravidelně, mají určitě přibližnou představu co tam bude k mání a možná mají i svojí oblíbenou dobrotu, pro kterou si budou chtít přijít Hlavní nabídkou by […]

Pozvánka na 3. Farmářské trhy Obora v Příbrami.

 

Tuto sobotu (25.září) se na nábřeží Horní Obory uskuteční již třetí Farmářské trhy v Příbrami. Příbramáci, kteří na trhy chodí pravidelně, mají určitě přibližnou představu co tam bude k mání a možná mají i svojí oblíbenou dobrotu, pro kterou si budou chtít přijít

Hlavní nabídkou by opět měla být sezónní zelenina a ovoce. Dále místní chléb a pečivo (tentokrát více druhů), pálenky, pivo, uzeniny, sýry, med, nebo nakládaní utopenci.

A teď, co bude nového. Krůtí farma ze Sedlčan nabídne chlazené krůtí maso, uzeniny a vejce. Nabídku ryb, která se pokaždé těšila velkému zájmu kupujících, rozšíří rybáři z Hořovic. Budou grilovat čerstvé úhoře, candáty, pstruhy, nebo štiky a prodávat i ryby chlazené. Vzhledem k tomu, že je období burčáku, měl by být ke koupi bílý i červený z Velkých Bílovic a Strachotína. Po krátkém výpadku se na trh vrátí mošty. Moštárna ze Lhenic, vítěz soutěže „Chutná hezky jihočesky“ představí své produkty.

Farma Latifundie přiveze několik druhů rajčat a současně na trhu nabídne k sobotní snídani teplou tykvovou polévku dle vlastní receptury. Kromě bělčických brambor, budou na trhu i „echtovní“ bělčické bramborové knedlíky, zkuste je třeba k obědu. Mimořádnou nabídkou těchto trhů je pravý, český cider. Legendární perlivý nápoj z kvašeného jablečného moštu o síle 4 – 6% alc. O prvenství jeho výroby se dodnes dohaduje Anglie s Francií. Zatím co v těchto zemích je velmi oblíbený a čepuje se téměř v každé hospodě, u nás na něj jen tak nenarazíte. První český výrobce cideru, firma Mad Apple bude na trzích tohoto druhu vůbec poprvé, takže jim přejme úspěch. A příbramákům doporučujem odzkoušet a posoudit, zda Angličané a Francouzi ví co činí.

Příjemným zpestřením, by měl být stánek, který nabídne ochutnávku vítězných potravin, ze soutěže „Regionální potravina Středočeského kraje“. Mohlo by se jednat např. o Cvrčovický chléb, Milovickou baby šunku, kysané bílé zelí ze Starého Kolína, nebo pivo Ferdinand z Benešova.

Pro děti by měli být připravení koně na přilehlém zahradnictví a zcela mimo naši organizaci i kapříci v Oboře. Přeji všem dobrou chuť a příjemnou procházku po Farmářských trzích na Oboře.

Za realizační tým Farmářských trhů Obora: Ing.Michael Shrbený

Zařazeno v Aktuálně