KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Všecky švestky mají pecky ………

08/09/10

Všecky švestky mají pecky, s některými je i zábava 8.9.2010 Tisková zpráva – Spotřeba ovoce a zeleniny v České republice povážlivě klesá, zatímco počet dětí ohrožených obezitou nebezpečně roste. Kampaň „Ovoce do škol“ má za cíl podpořit oblibu ovoce a zeleniny mezi dětmi. Do projektu se zapojily téměř tři tisíce škol; pro všechny základní školy […]

Všecky švestky mají pecky, s některými je i zábava

8.9.2010

Tisková zpráva – Spotřeba ovoce a zeleniny v České republice povážlivě klesá, zatímco počet dětí ohrožených obezitou nebezpečně roste. Kampaň „Ovoce do škol“ má za cíl podpořit oblibu ovoce a zeleniny mezi dětmi. Do projektu se zapojily téměř tři tisíce škol; pro všechny základní školy v Česku, kterých je přes čtyři tisíce, ministerstvo zemědělství připravilo ještě CD plné veselých vitamínových písniček „Všecky švestky mají pecky“.

V tomto týdnu rozešle ministerstvo zemědělství do všech více než čtyř tisíc základních škol v Česku CD s názvem Všecky švestky mají pecky. Určeno je hlavně pro prvňáky, ale chytlavé melodie pobaví i větší děti. „Spotřeba ovoce a zeleniny v Česku klesá, naopak počet dětí ohrožených obezitou rok od roku roste. Na připraveném CD se děti hravou formou seznámí s domácími druhy ovoce a zeleniny, které jsou vždy čerstvé, protože na pulty obchodů neputují dlouhé dny a týdny. Jablka, hrušky, ředkvičky, zkrátka druhy, jaké děti najdou u babičky na zahradě,“ popsal ministr Ivan Fuksa snahu ministerstva zemědělství tento nepříznivý trend zvrátit a podpořit oblibu ovoce a zeleniny u dětí. Při zpívání veselých textů Jana Vodňanského děti poznají, čím jsou jednotlivé druhy ovoce a zeleniny zdraví prospěšné.  Karaoke verze písniček bude děti bavit ještě víc. Možná dojde i na tanec, takže ke zdravému jídelníčku se hned přidá i pohyb.

Pohyb a vyvážený jídelníček jsou dva základní pilíře zdravého životního stylu. Výskyt obezity v ČR za poslední desetiletí prudce stoupá. Podle údajů studie Životní styl a obezita 2005 agentury STEM/MARK trpí nadměrnou hmotností každé páté dítě ve věku 6–12 let. Nejvyšší podíl dětí s obezitou (18 %) je mezi sedmiletými, tedy těsně po změně životního stylu souvisejícího se začátkem školní docházky. Snaha změnit jejich stravovací návyky je tedy nasnadě a jednou z forem může být právě CD s vtipnými texty, které učitelé zapojí do výuky.

Do projektu „Ovoce do škol“, který je financován ze zdrojů Evropské unie a České republiky celkovou částkou 72,5 mil. Kč, se zapojilo 2 883 škol s celkovým počtem 323 431 žáků.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe