KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Klasa je používána oprávněně

30/10/10

Potvrzeno: Klasa je používaná oprávněně 26.10.2010 Tisková zpráva – Značku Klasa Ministerstvo zemědělství používá a propůjčuje oprávněně, rozhodl Úřad pro ochranu průmyslového vlastnictví, když v pondělí zamítl návrh na výmaz loga podaný právními zástupci tvůrců loga. Značku Klasa nese aktuálně přes 1300 výrobků. „Rozhodnutí Úřadu pro ochranu průmyslového vlastnictví potvrdilo to, co ministerstvo tvrdilo už […]

Potvrzeno: Klasa je používaná oprávněně

26.10.2010

Tisková zpráva – Značku Klasa Ministerstvo zemědělství používá a propůjčuje oprávněně, rozhodl Úřad pro ochranu průmyslového vlastnictví, když v pondělí zamítl návrh na výmaz loga podaný právními zástupci tvůrců loga. Značku Klasa nese aktuálně přes 1300 výrobků.

„Rozhodnutí Úřadu pro ochranu průmyslového vlastnictví potvrdilo to, co ministerstvo tvrdilo už od samého vzniku této kauzy, a sice, že práva ministerstva zemědělství ke značce Klasa a k jejímu k propůjčování jsou v pořádku,“ říká ministr Ivan Fuksa. „Je to dobrá zpráva nejen pro ministerstvo, ale především pro výrobce a spotřebitele.“

Značka KLASA je založena na nadstandardní kvalitě a výjimečnosti oceňovaných výrobků. Podporuje tedy poctivou potravinářskou produkci a zaručuje spotřebitelům prověřenou kvalitu. Značka KLASA je udělována již od roku 2003 a za tuto dobu zájem o její získání mezi výrobci stále vzrůstá. Celkem je nyní v databázi 1312 oceněných produktů. Na základě marketingového průzkumu výrobci potvrdili, že logo KLASA pomáhá ke zvýšení prodeje. Za dobu sedmileté existence značky se ustálil systém kontrol kvality a značka je u spotřebitelů velmi dobře vnímána (její znalost dosahuje 87%). Kvalita potravin je také v současné době široce diskutovaným tématem v celé Evropské unii.

„Za sedm let existence Klasy nikdo práva ministerstva zemědělství nezpochybnil. Ani žalující strana se neobrátila přímo na ministerstvo nebo na SZIF, ale namířila své požadavky na výrobce, kteří logicky nemohou detailně vědět, jakým způsobem má MZe ošetřená práva ke značce a jsou slabší stranou v tomto sporu. Mohli by tudíž snáze podlehnout nátlaku a vyhovět neoprávněným požadavkům, než kdyby žalující strana vedla spor přímo s ministerstvem,“ popisuje charakter sporu ministr Fuksa.

  • MZe má řádně zaregistrované 4 varianty značky (barevnou a černobílé) u Úřadu průmyslového vlastnictví a má právo značku propůjčovat třetím osobám, tj. výrobcům, kteří o značku projeví zájem a jejichž výrobky splní daná kritéria. 
  • Dne 9. března 2010, rozeslala advokátní kancelář Henyš, Mikysek a partneři (dále AKH&M) dopis všem výrobcům, jejichž výrobky nesou značku, a požadovala po nich, v zastoupení údajného tvůrce značky, studia Štrob, Širc a Slovák, stažení výrobků se značkou KLASA z trhu, zničení obalů se značkou a zaplacení „pokuty“ 50.000 Kč po každém z výrobců, za údajně neoprávněné užití autorského díla.
  • AKH&M předem nekontaktovala ani neinformovala o svém úmyslu MZe ani SZIF, který kampaň Klasa pro Mze spravuje. Mze se od počátku sporu postavilo za výrobce-držitele značky a podnikalo všechny odpovídající právní kroky, například využilo svého práva stát se vedlejším účastníkem sporu.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Zařazeno v Podniky, trhy